Szerdán nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A befektetői kockázatkerülést a járvány második hullámával szemben felmerült aggodalmak keltették fel. A legnagyobb veszteséget, közel 5 százalékosat a turisztikai és üdülési ágazat szenvedte el, de minden gazdasági ágazat árfolyamindexe és az összes európai tőzsdeindex gyengült.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,92 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,94 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,55 százalékkal csökkent. Londonban 1,51 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 2,56 százalékot, a CAC-40 Párizsban 2,85 százalékot veszített. Milánóban 2,14 százalékkal, Madridban 1,94 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex a szerdai kereskedés végén.

Veszteséggel zártak szerdán az amerikai tőzsdék is, a második egymást követő napon. A csütörtöki globális tőzsdenapot pedig indexcsökkenéssel nyitották meg az ázsiai piacok. Az európai piaci nyitás előtt másfél órával Sanghajban 0,7 százalékkal állt mínuszban a tőzsdeindex, a tokiói, hongkongi és tajpeji indexek 1,5 százalékos veszteséget mutattak, a szöuli pedig 1 százalékosat.

Az olajár emelkedett csütörtök reggel az előző napi mintegy 2 százalékos csökkenés után az amerikai nyersolajkészletek váratlan csökkenésének köszönhetően. A készletekben január óta első alkalommal regisztráltak csökkenést. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 0,58 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 29,36 dolláron, a WTI ára pedig 1,03 százalékkal 25,55 dollárra emelkedett.

Az elmúlt két hétben a Brent nyersolaj ára mintegy 30 százalékkal, a WTI ára 70 százalékkal emelkedett a járványvédelmi korlátozások enyhítése, és így a kereslet növekedése reményében. A túltermelési és készletnövekedési aggodalmak azonban kordában tartják az áremelkedést. A Brent 55 százalékkal, a WTI 58 százalékkal áll az év eleji ára alatt.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0809 dolláron, az arany spot ára 0,23 százalékkal unciánként 1712,50 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!