A német szövetségi statisztikai hivatal a Destatis kedden teszi közzé a novemberi német ipari termelési és külkereskedelmi mérlegadatokat valamint a folyó fizetési mérleg alakulását. Az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat az euróövezet és az EU novemberi munkanélküliségi adatait hozza nyilvánosságra.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 12 pont emelkedéssel, a frankfurti DAX 17 pont csökkenéssel, a párizsi CAC-40 index 4 pont csökkenéssel kezdi a keddi kereskedést.

Hétfőn a főbb európai tőzsdék vegyes, többségében emelkedő indexekkel zártak. A pán-európai Stoxx 600 index 0,27 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,23 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,29 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,36 százalékkal csökkent az FTSE-100 index. A londoni index európai trendtől eltérő csökkenését a brit kormányátalakítás, valamint kiskereskedelmi ágazat év végi forgalmának alakulásával szemben felmerült kétségek váltották ki. A Visa felmérése szerint 2017-ben öt éve először csökkentek Nagy-Britanniában a lakossági kiadások.

Az euróövezetben viszont a vártnál nagyobb mértékben javult a befektetői hangulat a Sentix német gazdaságkutató intézet januárra vonatkozó felmérése alapján. A frankfurti DAX index 0,36 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,30 százalékkal erősödött.

Hétfőn a nyersanyagipari vállalatok részvényei érték el a legnagyobb erősödést az európai tőzsdéken a francia-kínai kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően. A nyersanyagipari ágazati index másfél százalékkal erősödött. Közel egy százalékkal erősödött az autóipar ágazati mutatója is, miután a befektetők egyre derűlátóbban ítélik meg az iparág kilátásait. A hétfői kereskedés leggyengébben teljesítő ágazata a fejlett technológiai volt 0,2 százalékos gyengüléssel.

Az olajár 2015 májusi szintre emelkedett, a Brent nyersolajé 0,49 százalékkal hordónként 68,11 dollárra, a WTI nyersolajé 0,70 százalékkal 62,16 dollárra.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1957 dolláron, az arany ára 0,09 százalékkal unciánként 1319,20 dollárra csökkent.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!