A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékos nyereségben, míg a frankfurti DAX-index 0,17 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,09 százalékos veszteségben állt a nyitás utáni első percben. A madridi tőzsde irányadó indexe, az IBEX-35 0,36 százalékos, a vezető milánói tőzsdemutató pedig 0,07 százalékos mínuszban indult - írja az MTI.

Az eurót 1,1763 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,02 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára enyhén emelkedik.

Az észak-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 55,87 dollárba került, 7 centes, 0,13 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 1 centtel, 0,02 százalékkal, 49,99 dollárra nőtt.

Frankfurt kivételével szerdán csökkenéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék, miután a madridi tőzsdét, különösen a spanyol bankokat, erős veszteségbe taszító katalán válság átterjedt a szélesebb iparra és az euróövezetre, főleg Olaszországra.

A frankfurti tőzsde kedden zárva tartott, így szerdán hozta be az előző nap elmulasztott nyereséget, és 0,53 százalékos emelkedéssel zárt.

A londoni FTSE-100 index záróértéke 0,01 százalékkal, a párizsi CAC-40 indexé pedig 0,08 százalékkal esett. A madridi IBEX-35 index 2,85 százalékos, a milánói tőzsde vezető indexe, az FTSE MIB-40 pedig 1,44 százalékos mínuszban zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,10 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,34 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!