A szerdán esedékes makrogazdasági adatok közül az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok májusi szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat.

Kedden a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,29 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,27 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal erősödött.
Londonban 0,23 százalék erősödéssel fejezte be a keddi kereskedést az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,71 százalékkal emelkedett a DAX, a párizsi CAC-40 pedig 0,05 százalékkal végzett magasabban. Madridban 0,72 százalék, Milánóban 0,54 százalék volt az indexemelkedés kedden.

Az autóipari részvények a nap legnagyobb nyertesei közé kerültek a kínai importvámok csökkentésének köszönhetően. Az autókra kivetett importvámot Kína 15 százalékra csökkenti 20 és 25 százalékról, az autóalkatrészekre kivetett vámot pedig egységesen 6 százalékra az eddigi 8, 10, 15, 20 és 25 százalékról. Az autóipari részvények ágazati indexe egy százalékkal erősödött kedden Európában. A BMW autógyár és a Schaeffler mobilitási technológiai vállalat részvénye két és fél százalékkal erősödött.

A távközlési cégek szintén a nagy nyertesek között voltak a keddi európai tőzsdei kereskedésben. A francia távközlési felügyelet elnöke a Le Monde lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy hivatala támogatja az ágazatban zajló konszolidációs folyamatot. A holland Altice távközlési vállalat részvénye például közel húsz százalékkal erősödött.

Az olajár szerdán lefelé korrigált az előző napi erősödés után. A Brent idei csúcsa 80,50 dollár hordónként, a WTI nyersolajé pedig 72,83 dollár. Szerdán az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 79,07 dolláron, a WTI pedig 71,92 dolláron állt 0,63 és 0,39 százalék csökkenéssel.

A keddi olajár-emelkedés részben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus elodázásának köszönhetően, részben pedig a venezuelai termelés esetleges további csökkenéséről elterjedt hírek miatt következett be. A venezuelai elnökválasztás tisztaságát megkérdőjelező Egyesült Államok ugyanis olajipari szankciókat rendelt el Venezuela ellen, ahol az olajtermelés már egyébként is harmadával csökkent két év alatt.

A dollár erősödött a Fed legutóbbi kamatdöntő ülése jegyzőkönyvének közzétételére várva. Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1765 dolláron, az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,07 százalékkal unciánként 1291,10 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!