New Yorkban a DJIA-30 index 0,25 százalék, az S&P-500 index 0,20 százalék, a Nasdaq Composite index 0,02 százalék csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést.

Az amerikai piacok nyitásakor a páneurópai és euróövezeti gyűjtőindexek 0,3-0,4 százalékos veszteséget mutattak.

Az indexek hétfői csökkenését az amerikai-kínai politikai feszültség eszkalálódására vezetik vissza tőzsdei megfigyelők. Pozitív hírként értékelték azonban a koronavírus-válságból kivezető utat egyengető támogatási programon végzett utolsó simítások hírét az amerikai Kongresszusban.

A politika által megadott alaphangon túl egyedi vállalati hírek befolyásolták az árfolyamok alakulását. Az Intel részvénye például közel 2,0 százalékkal gyengült a tőzsdén kívüli forgalomban már a nyitás előtt, miután médiajelentések jelentek meg az Apple fejlesztésében jövőre piacra kerülő személyi számítógép processzorokról.

Az olajipari vállalatok részvényei a csökkenő olajárat követték lefelé. A tőzsdén kívüli forgalomban a Chevron, az Exxon Mobil és az Occidental Petroleum részvények 1,0 és 2,0 százaléknyi árfolyamcsökkenést szenvedtek el.

Az olajár kilenc havi csúcsról csúszott vissza hétfőn az amerikai-kínai politikai feszültség eszkalálódásából leszűrhető romló keresleti kilátások, valamint a fertőzésszám növekedése okán bevezetett utazási korlátozások miatt. Mindkét mértékadó világpiaci olajtípus, a Brent és a WTI az ötödik egymást követő hetet zárta a múlt héten áremelkedéssel.

A hétfői árcsökkenés azonban csak egy "döccenőnek" tekintendő az olajár tartósnak ígérkező emelkedésében, miután az OPEC+ megállapodott a termeléskorlátozó kvóta korábban tervezettnél kisebb mértékű redukálásában, Illetve változatlanul fennáll a víruselleni oltás gazdaságélénkítő hatásának ígérete is.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,79 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon hordónként 48,86 dolláron, a WTI ára pedig 0,76 százalékkal 45,91 dollárra csökkent.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,2133 dolláron az arany spot ára 0,11 százalékkal emelkedett unciánként 1839,40 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!