Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten a részvénypiac forgalma 33,71 milliárd forint volt az előző heti 47,30 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

Az észak-koreai válság miatti kedvezőtlen nemzetközi hangulatban nagyobb csökkenéssel nyitottak a hét első napján az európai tőzsdék, de a nap folyamán valamennyire megnyugodtak a befektetők.

Kedden, bár az összes vezető részvény árfolyama emelkedett, az OTP teljesítménye járult hozzá a budapesti tőzsdeindex pozitív zárásához.

A magyar piac követte a nyugat-európai tőzsdék mozgását szerdán. Kora délután erőteljesebb emelkedés indult, ami jó hatással volt a magyar részvények árfolyamára is, a vezető belföldi papírok pluszban zártak. A globális politikai feszültségek enyhülése miatt javult a piaci hangulat. A befektetők elkezdtek felkészülni az Európai Központi Bank (EKB) csütörtök délutáni kamatdöntésére, azt remélve, hogy ez tartósan alacsonyabb kamatkörnyezetet eredményez.

Csütörtökön a magyar piac nem követte az európai tőzsdék mozgását. A BUX gyengült, míg az európai tőzsdéken az árfolyamok emelkedtek. Az EKB elnökének sajtótájékoztatója után az euró tovább erősödött, amit a forint is követett.

A hét utolsó kereskedési napján kis elmozdulások voltak a nyugat-európai piacokon, például a német index 0,1 százalékot emelkedett. A BUX 0,5 százalékot csökkent, így alulteljesítő volt. A BUX-ot befolyásoló részvényárak elmozdulásának nem volt kifejezett iránya. Nem volt semmilyen olyan információ, ami érdemben befolyásolta volna a részvényárfolyamokat.

A hétvégén a befektetők Észak-Koreára, egy újabb esetleges rakétakísérletre és az Egyesült Államokra, az Irma nevű hurrikán pusztítására figyelnek majd, hétfőn várhatóan ezek a hírek mozgatják majd a részvények árfolyamát.

A héten a Richter árfolyama 0,98 százalékkal emelkedett, a hét utolsó napján 6680 forinton zárta a kereskedést, a részvények forgalma a héten meghaladta a 8,7 milliárd forintot. A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 2,05 százalékkal, a Magyar Telekom gyengült, a papír pénteken 477 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 1,1 milliárd forintot. Az OTP árfolyama 0,29 százalékkal esett, a kereskedést 10 250 forinton zárta pénteken, heti forgalma 15,5 milliárd forint volt. A Mol árfolyama 0,68 százalékkal csökkent, a pénteki kereskedést 23 500 forinton fejezte be a részvény, heti forgalma 6,2 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2901,45 ponton zárt pénteken, 40,57 ponttal, 1,38 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!