Vörösbe borult Európa

Kétheti mélypontra csökkentek a vezető nyugat-európai indexek csütörtökön annak következtében, hogy a fokozódó amerikai belpolitikai bizonytalanságok erősen visszavetették a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát.
Szász Péter, 2017. május 18. csütörtök, 18:18
Fotó: Reuters

Az előzetes adatok szerint a hatszáz legnagyobb európai vállalat teljesítményét tükröző páneurópai index, az EuroStoxx 600 0,50 százalékkal, 389,17 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,51 százalékkal, 1530,25 pontra süllyedt, míg az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,63 százalékkal, 3560,50 pontra esett.

A frankfurti DAX-index 0,34 százalékkal, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,89 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,60 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, a szektor alindexe több mint 1 százalékkal csökkent. Az autógyártók árfolyamát megnyirbálta a Fiat Chrysler körüli huzavona. Az Európai Bizottság eljárást indított Olaszország ellen, az amerikai igazságügyi minisztérium pedig még a héten bíróság elé viheti a vállalatot a károsanyag-kibocsátási botrány miatt.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói viszont nyereségben álltak a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,22 százalékos, az S&P 500-as 0,24 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,54 százalékos pluszt mutatott. A veszteséges nyitás után fokozatosan emelkedtek az árfolyamok a kedvező makroadatoknak köszönhetően.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1125 dollárt adtak kora este, 0,30 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,35 százalékkal, 1254,45 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a határidős jegyzésekben emelkedik. A júliusi szállítású Brent 0,44 százalékkal 52,44 dollárra, a júniusi WTI pedig 0,49 százalékkal 49,31 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK