Vörösbe borult New York és Európa is

A vezető nyugat-európai részvényindexek másfél százalék körüli eséssel zártak szerdán, míg a kereskedés félidejében a New York-i mutatók egy százalékos mínusznál jártak.
NAPI, 2011. május 4. szerda, 19:18
Fotó: Napi.hu

Zárás előtt szűk három órával már 1 százalék körüli mínusznál jártak a vezető New York-i tőzsdemutatók azt követően, hogy áprilisban - a friss beszerzési menedzserindex tanúsága szerint - a vártnál nagyobbat fékezett az USA szolgáltatószektora. Amint arról beszámoltunk, az index a márciusi 57,3 pontos értékről 52,8 pontra esett, miközben az elemzők átlagosan 57 pontra számítottak.

Szintén csalódást keltőnek bizonyult az ADP által közölt munkaerőpiaci statisztika is, amely szerint a múlt hónapban 179 ezerrel nőtt a magánszektorbeli állások száma, holott a piac 200 ezerhez közeli értékben bízott.

A kereskedés félidején túl a Dow Jones ipari átlag 30 komponense közül 21 volt mínuszban, az esést a Caterpillar és az Alcoa vezette, 3 százalékot közelítő veszteséggel.

Hatottak a fúziós hírek is

A tőzsdéken nem csak a makroadatok, hanem a vállalategyesülési hírek is meghatározóak voltak. A ConAgra Foods mintegy 4,9 milliárd dolláros ajánlatot tett a szintén élelmiszeripari Ralcorp Holdingsra - előbbi cég részvényei 3,4, utóbbi papírjai 5,5 százalékos drágulást produkáltak.

Az Applied Materials részvényei bő egy százalékos gyengüléssel reagáltak arra a bejelentésre, amely szerint a cég - szintén 4,9 milliárd dollárért - megvásárolja a Varigan Semiconductor Equipment Associatest. A Varigan papírjainak árfolyama ugyanakkor több mint 50 százalékkal lőtt ki.

Nagyobb volt az európai mínusz

A vezető nyugat-európai részvényindexek tengerentúli társaiknál nagyobb, másfél százalék körüli mínuszt hoztak össze.

Jelentős veszteséget szenvedtek el az energetikai és bányaipari cégek papírjai, összefüggésben az olaj, az ezüst és egyéb nyersanyagok árának esésével.

A zöldenergia-részvények szintén meredek lejtőre kerültek, miután a dán Vestas Wind Systems szélturbina-gyártó cég a vártnál jóval nagyobb, 69 milliárd eurós EBIT-veszteségről számolt be.

Párizsban a CAC-40 kosarában az esést a gyorsjelentését pénteken közlő Alcatel-Lucent 4,6 százalékkal szánkázó részvényei vezették, miközben a nap nyertese a 15 százalékos profitnövekedésről jelentő BNP Paribas lett, a Sanofi-Aventis ázsióját pedig a Bank of America Merrill Lynch felminősítése javította.

A frankfurti börzén a korábbi drágulás után bő másfél százalékos esésbe váltottak a BMW részvényei, holott az autógyártó az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest több mint háromszorosára növelte profitját, ami egyben rekorderedményt is jelentett. A Henkel papírjai viszont a javított idei forgalombővülési prognózisnak köszönhetően tudtak drágulni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK