A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX indextől 0,3 százalékos, a londoni FTSE-100 indextől 0,4 százalékos, a párizsi CAC-40 indextől pedig 0,6 százalékos emelkedés várható a csütörtöki kereskedés kezdetén - írta az MTI.

Szerdán a főbb európai tőzsdék többsége indexemelkedéssel zárt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,22 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,47 százalékkal erősödött. Londonban az FTSE-100 index 0,15 százalék, a frankfurti DAX index 0,72 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,40 százalék emelkedést ért el. Madrid viszont 0,09 százalékkal, Milánó pedig 0,07 százalékkal zárt alacsonyabban.

A tőzsdei árfolyamokat már a hét eleje óta terhelő aggodalmat az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedéséről Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenete oldotta fel szerdán. Az elnök üzenetében jelezte, hogy kínai küldöttség érkezik Washingtonba a kereskedelmi megállapodás megkötése szándékával.

Csütörtökre azonban ismét borúsabbá váltak a kilátások, mivel az amerikai elnök Kínát tette felelőssé a tárgyalások megakadásáért. "Megszegték a megállapodást. Ezt nem tehetik meg, fizetni fognak érte" - közölte. A fordulat az ázsiai tőzsdéket is veszteségbe fordította csütörtökön, a kínai piacok a zárás közeledtével másfél-két százalékos, Tokió közel egy százalékos, Szöul pedig közel két százalékos veszteséget mutatott.

A világpiaci olajár a kereskedelmi ellentétek nyomása alatt ismét csökkenésnek indult még az amerikai olajkészletek meglepően nagymértékű, négymillió hordós múlt heti zsugorodása ellenére is. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára hordónként 69,86 dolláron 0,72 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,69 százalékkal 61,69 dollárra csökkent.

Az euró 0,05 százalékkal erősödött 1,1197 dolláros jegyzésre, az arany ára 0,13 százalékkal unciánként 1283,05 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!