Vörösbe fordulhat Európa

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, mivel a Katalónia miatti politikai bizonytalanságok visszafogják a kockázatvállalási hajlandóságot.
Domokos László, 2017. október 10. kedd, 08:21
Fotó: Reuters

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 8 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 5 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 7 pontos eséssel nyithat.

A piacokat befolyásolhatja a német külkereskedelem augusztusi alakulását tükröző adatsor, amelyet reggel hoz nyilvánosságra a statisztikai hivatal. Délelőtt Nagy-Britanniában teszik közzé az ipar és a külkereskedelem augusztusi statisztikáját. A Nemzetközi Valutaalap pedig közép-európai idő szerint délután három órakor hozza nyilvánosságra a világgazdaság helyzetét és kilátásait elemző kiadványának legfrissebb változatát (World Economic Outlook, WEO), amelyet mindig a valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozójához időzítenek. A tanácskozássorozat kedden indul el és vasárnap fejeződik be.

Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az irányadó tőzsdemutatók. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,60 százalékkal, 542,09 pontra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,65 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 1,70 százalékos pluszban közelített a záráshoz, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,02 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A vezető sanghaji index 0,04 százalékos veszteségben, a hongkongi Hang Seng pedig 0,36 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve.

A kőolaj világpiaci ára stabilizálódott a hét elején a múlt heti erős csökkenés után, köszönhetően annak, hogy az OPEC közölte, egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy a piac újra egyensúlyba kerül, ráadásul a Nate hurrikán visszavetette az amerikai kitermelést. Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor a Brent hordónként (159 liter) 55,80 dollárba került decemberi szállításra, 1 centes, 0,02 százalékos pluszban forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a novemberi szállítású WTI ára hordónként 3 centtel, 0,06 százalékkal, 49,61 dollárra nőtt.

Hétfőn London kivételével emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,20 százalékkal, 7507,89 pontra esett, míg a frankfurti DAX-index 0,16 százalékkal, 12 976,40 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,11 százalékkal, 5365,83 pontra, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,50 százalékkal 10 236 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,19 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK