A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az Egyesült Államokban, ami szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy a reálgazdaság gyenge teljesítménye miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed agresszíven csökkenti a kamatokat. Nyomja a piacot, hogy Európából is rossz beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. Németországban éves összevetésben 8,6 százalékkal zuhantak a megrendelések májusban az előző hónapban mért 5,3 százalékos visszaesés után. Elemzők kevésbé rossz adatra, 5,7 százalékos csökkenésre számítottak májusra.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,44 százalékkal, az S&P 500 0,56 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,57 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Szerdán, a másnapi nemzeti ünnep előtti lerövidített kereskedési napon erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,67 százalékkal, az S&P 500 0,77 százalékkal, a Nasdaq 0,75 százalékkal emelkedett.

Az olajpiacon alig van mozgás. Az amerikai WTI a rossz makroadatok miatt gyengült, és nem mutatkozott meg a jegyzésben az sem, hogy felújulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

"A két ország közti fegyverszünet hatása rövid távon egyáltalán nem szűrődik át a reálgazdaságba" - mondta Olivier Jakob, a Petromatrix olajpiaci elemzője. A Brentet viszont feljebb segítette az Irán körüli feszültség és az, hogy OPEC és legnagyobb szövetségesei, az OPEC+ csoport jövő márciusig meghosszabbította a termeléscsökkentési megállapodást, bár sok szakértő úgy véli, hogy az árak szinten tartásához hosszabb távon további termeléscsökkentésre van szükség.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 61 centtel 56,73 dollárra süllyedt. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 11 centtel 63,41 dollárra kapaszkodott föl.

A dollár erősödött. Az euró kora délután négy hetes mélypontja közelében, 1,1232 dollár körül forgott a reggeli 1,1283 dollárral szemben.

Az arany ára esett a jó amerikai munkaerőpiaci adatok hatására, amelyek miatt elmaradhat az alapkamat júliusi csökkentése az Egyesült Államokban. A piac általában arra számított, hogy a globális növekedés lelassulása miatt a nagy jegybankok monetáris politikája tartósan lazának ígérkezik, csökkentve az arany vonzerejét. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1394,58 dolláron jegyezték, 1,5 százalékkal alacsonyabban, mint szerdán. Az amerikai határidős jegyzés 1,3 százalékkal 1396,05 dollárra ment le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!