Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 20 pontos, a frankfurti DAX-30 index 22 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 17 pontos mínuszban nyithat.

Szerdán egy sor európai nagyvállalat teszi közzé gyorsjelentését, köztük a BNP Paribas, a Generali, a Mediobanca, az ArcelorMittal, a Rio Tinto, az Air France-KLM, a Volkswagen, a BAE Systems és a Man Csoport.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport délelőtt hozza nyilvánosságra az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok júliusi végleges feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét.

A nap második felében az Egyesült Államokra irányul a figyelem: az ADP adatfeldolgozó szolgálat közzéteszi júliusi amerikai foglalkoztatási jelentését, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága pedig kétnapos ülésének lezárásaként bejelenti kamatdöntését. Elemzők arra számítanak, hogy a testület nem változtat az irányadó kamat szintjén.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az árfolyamok szerdán, követve New Yorkot, ám a nyereségeket visszafogta a kínai feldolgozóipar gyenge júliusi teljesítményéről árulkodó beszerzésimenedzser-index, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok éleződése miatti aggodalom.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,83 százalékos pluszban, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,09 százalékos mínuszban zárt. A dél-koreai Kospi 0,46 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 0,20 százalékos nyereségben, míg a vezető sanghaji index 0,69 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,41 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

Budapesten iránykeresésre számítanak a szakértők.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent annak nyomán, hogy a legfrissebb adatok szerint a múlt héten nem csökkent, hanem jelentősen emelkedett az amerikai nyersolajtartalék, ráadásul a befektetőket aggasztja a gazdasági növekedés ütemének lassulása, különös tekintettel Ázsiára.

Szerda reggel a legközelebbi, októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 74,02 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,51 százalékos veszteségben, 68,41 dolláron forgott.

Júliusban jelentősen csökkentek a határidős olajárak, a hónap utolsó napján a Brent zárójegyzése 6,6 százalékkal, a WTI-é pedig 7,7 százalékkal volt alacsonyabb mint június utolsó kereskedési napján. Ilyen erős havi szintű csökkenést utoljára két éve, 2016 júliusában mértek.

Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,62 százalékkal, 7748,76 pontra, a frankfurti DAX-index 0,06 százalékkal, 12 805,50 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,37 százalékkal, 5511,30 pontra nőtt. Madridban 0,17 százalékos, Milánóban pedig 1,25 százalékos pluszban zárt az irányadó index. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,24 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,49 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!