Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a vezető indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi tőzsdék árfolyammutatói 0,5-0,6 százalék gyengüléssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 60 páneurópai indexek 1,15 és 1,14 százalékkal alacsonyabban fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,94 százalékkal gyengült. Londonban 1,05 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,86 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,11 százalékkal csökkent. Madridban 0,83 százalék, Milánóban 1,15 százalék volt az indexcsökkenés hétfőn.

Kapcsolódó

Az árfolyamokat a globális gazdasági növekedés ütemének a lassulásától való félelem szorította le hétfőn. A múlt héten pénteken aggodalomra okot adó európai és kínai makrogazdasági adatok jelentek meg. Kínában több mint 15 éves mélypontra esett a kiskereskedelmi forgalom emelkedésének üteme novemberben, az ipari termelésé pedig közel hároméves mélységbe süllyedt a gazdaság lendületvesztésével párhuzamosan. Az euróövezetben pedig a várt enyhe gyorsulás helyett négyéves mélypontra lassult a magánszektor teljesítményének a növekedési üteme decemberben.

Hétfőn a kiskereskedelmi ágazat papírjai szenvedték meg leginkább a tartózkodó befektetői magatartást. A Next és a Marks & Spencer részvények közel öt százalékkal gyengültek, a Zalando papírja közel 12 százalékkal, a H&M papírja közel kilenc százalékkal.

Budapesten is esés jöhet

A nemzetközi hangulat alapján inkább kis csökkenést, iránykeresés jöhet a nap első felében. Kitért arra, hogy kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a jegybank publikálja új Inflációs jelentésének fő számait is. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem egyéb kondíciókban - tette hozzá Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 449,96 pontos, 1,12 százalékos csökkenéssel, 39 675,76 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 6,8 milliárd forint volt. A Mol 66 forinttal, 2,10 százalékkal 3080 forintra csökkent, 874,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,85 százalékkal 11 660 forintra esett, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,56 százalékkal 441 forintra gyengült, forgalma 396,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,09 százalékkal 5465 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 693,6 millió forintot ért el.

Esésben az olajár is

Az olajárak kedden már a harmadik egymást követő napja csökkentek. A Brent 1,66 százalékkal állt alacsonyabban az európai kereskedési idő előtt mintegy másfél órával hordónként 58,62 dolláron, a WTI ára pedig 1,81 százalékkal csökkent 49,29 dollárra. A világpiacon mértékadó mindkét olajtípus ára már 30 százalékkal esett október óta, a WTI pedig mér több mint egy éve nem látott alacsony árat ért el. Az árcsökkenést a világ nyersolajkészleteinek a felhalmozódása és az Egyesült Államok termelésének várható további növekedése idézte elő.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1345 dolláron, az arany ára 0,11 százalékkal unciánként 1250,40 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!