A frankfurti DAX-index 1,47 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,13 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,32 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 1,12 százalékos, Milánóban pedig 1,31 százalékos veszteségben zárt az irányadó tőzsdemutató - írta  az MTI.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,09 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,17 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 1,27 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, amelyek alindexe 2,44 százalékkal esett. Az Anglo American bányaipari vállalat szerepelt a legrosszabbul, árfolyama 5 százalékkal esett.

Az Európai Unió kereskedelmi biztosa még kedden figyelmeztetett, hogy a jelek szerint Brüsszelnek nem sikerült meggyőznie Washingtont arról, hogy ne vessen ki vámokat az unióból importált acélra és alumíniumra. Az európai vámfizetési mentesség június 1-jén jár le, ha nem sikerül dűlőre jutni, az acélra 25, az alumíniumra 10 százalékos vámot vet ki az Egyesült Államok.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,49 százalékos, az S&P 500-as 0,35 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,18 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,53 százalékos veszteségben, 79,15 dolláron állt, míg a WTI 0,84 százalékos mínuszban, 71,59 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,04 százalékkal, 1292,50 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1706 dollárt adtak este fél hatkor a nemzetközi bankközi piacon, 0,63 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!