A zárás előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,18 százalék, az S&P-500 index 0,26 százalék, a Nasdaq Composite index 0,10 százalék veszteséget mutatott. A pénteki gyengüléssel együtt is az árfolyamindexek a hétfőn elért rekordmagasság közelében ingadoznak és nyereséggel zárhatják a hetet - az ötödiket egymás után.

Az ünnepeket megelőző kivételesen alacsony forgalom közepette az árfolyamcsökkenés a korábban elért nyereségek némi korrekciójának volt tulajdonítható. Az amerikai piacok hétfőn zárva tartanak. Az árfolyamcsökkenésnek lökést adott az is, hogy az elnök aláírásával törvényerőre emelkedett az adóreform-csomag, melynek reményében az amerikai indexek rekordot rekordra halmozva emelkedtek tavaly november óta - írta az MTI.

Elemzők szerint az adóreformot a piacok már beárazták, így most egy kis "pihenő" tartottak. Az S&P-500 index az idén már húsz százalékkal, a DJIA index 25 százalékkal, a Nasdaq Composite index harminc százalékkal erősödött. A nap folyamán jó, de a piaci várakozásoktól elmaradó makrogazdasági hírek is befolyásolták az árfolyamok alakulását. A személyi jövedelmek nőttek novemberben, de kisebb mértékben a vártnál. A tartós fogyasztási cikkek megrendelései is emelkedtek, de szintén a várnál alacsonyabb mértékben. Az amerikai WTI olajár alig változott pénteken, a Brent ára emelkedett.

A WTI jegyzése az amerikai piacok zárása előtt mintegy két órával 0,03 százalékkal állt magasabban 58,38 dolláron hordónként, a Brent pedig 0,42 százalékkal magasabban 65,17 dolláron.

A Brent ára az OPEC termeléscsökkentésének köszönhetően emelkedett, a WTI árát viszont szinten tartotta az amerikai termelés növekedése. A Brent ára 2015 óta a legmagasabb szint közelében tartózkodik.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!