A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,75 százalékkal, az S&P 500 0,60 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,42 százalékkal állt csütörtöki záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

A részvénytőzsdéket a kötvényhozamok emelkedése nyomasztja. Az amerikai kötvényhozamok több éves csúcsra nőttek, miután erősödtek a várakozások, hogy a gazdasági helyzet javulásával a jegybankok visszafogják a monetáris ösztönzést, és megszűnik a pénzbőség. A délután közzétett, a vártnál kedvezőbb foglalkoztatási és kereseti adatok sajátságos módon még borúsabbá tették a hangulatot, mert erősítik az inflációs várakozásokat, növelve a további hozamemelkedés valószínűségét - írta az MTI.

A hozamok növekedése megdrágítja a hiteleket a vállalatok számára. Ezért a részvények vonzereje megcsappanhat és egyre több befektető nyergelhet át a részvényekről a kötvényekre. A 10 éves amerikai állampapír hozama 2,8 százalékra, 2014 eleje óta a legmagasabbra emelkedett. A piac három amerikai kamatemelést árazott be 2018-ra, de ha a gazdasági mutatók, különösen a munkaerőpiac adatok tovább javulnak, egy negyedik kamatemelés sincs kizárva.

Csütörtökön vegyesen zárt New York. A DJIA 0,14 százalékkal emelkedett, az S&P 500 viszont 0,06 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,35 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon vegyesen alakultak a jegyzések. A nagy exportőrök eltökélten kiállnak a termeléscsökkentés mellett, és az UBS bank prognózisa szerint a kereslet az idén további napi 1,3 millió hordóval nő a tavalyi 1,5 millió után. Ugyanakkor árleszorító hatása van annak, hogy az amerikai termelés erősen emelkedik és 1970 óta először átlépte a napi 10 millió hordót, beérve ezzel Szaúd-Arábiát. Ezt napi 10,98 millió hordóval csak az orosz termelés haladja meg.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 15 centtel, 65,95 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára viszont 8 centtel 69,57 dollárra süllyedt.

A dollár a jó amerikai munkaerőpiaci adatok hatására erősödött, az euró kora délután 1,2459 dollár körül forgott a reggeli 1,2495 dollárral szemben.

Az arany ára a dollár erősödésével párhuzamosan kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) péntek kora délután 1345,47 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtök este.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!