New Yorkban a DJIA-30 index 0,08 százalék, az S&P-500 index 0,21 százalék, a Nasdaq Composite index 0,31 százalék veszteséget mutatott a kereskedés kezdetén.

Kedden az amerikai tőzsdék pár nap nagy esést követően már számottevő, két százalék körüli nyereséggel zártak. Az amerikai kereskedés szerdai kezdetekor pedig már a hosszas esést követően bő fél százaléknyi nyereséggel kezdő európai piacok is egy-másfél százalék indexemelkedést mutattak.

A korábban felhalmozott árfolyamnyereség korrekciójaként a múlt pénteken indult eladási hullám teljesen felemésztette a DJIA-30 és az S&P-500 indexek év eleje óta gyűjtött nyereségét, a keddi pozitív zárással azonban az indexek ismét nyereséges tartományba léptek. A szerdai kereskedésnek így a DJIA-30 index 0,78 százalék, az S&P-500 index 0,81 százalék, a Nadaq Composite index pedig 3,08 százalék év eleje óta szerzett nyereséggel indulhatott neki.

A három vezető index 12 hónap alatt sorrendben 24,1, 17,3 és 25,5 százalék árfolyamnyereséget halmoztak fel részben a gazdasági fellendülésről tanúskodó makrogazdasági adatoknak, részben az adóreform reményében.

A múlt héten pénteken indult részvényeladási hullámot tőzsdei elemzők a piacon felhalmozott árfolyamnyereség kivételét célzó és időnként szükségszerűen bekövetkező technikai korrekciónak tulajdonítják, amire a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan fokozódó inflációs nyomás miatt a múlt héten számottevő mértékben megemelkedett kötvényhozamok adtak okot.

Az olajár három napi csökkenés után szerdán már stabilizálódott. Az amerikai kereskedés kezdetén a WTI nyersolaj 0,24 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 63,24 dollár, a Brent 0,25 százalékkal magasabban 67,03 dolláron.

A dollár erősödött, az arany ára csökkent. Az eurót 0,36 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2332 dolláron, az arany határidős jegyzése 0,37 százalékkal unciánként 1324,60 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!