Vörösben úszik New York, harmatgyenge a dollár

A hitelpiaci krízis nyomán várható újabb banki veszteségek miatti aggodalom, a bűvös 100 dolláros lélektani határt ostromló olajár, illetve az amerikai fizetőeszköz további esése épp elég volt ahhoz, hogy a keddi visszafogott erősödés után újra lejtőre kerüljenek a New York-i részvényindexek.
NAPI Online, 2007. november 21. szerda, 17:55
Fotó:

Az euró dollárkurzusa új rekordot állított be 1,4856-on, míg a dollár/jen árfolyam két éve nem látott mélységbe, 109 alá zuhant. Megfigyelők hangsúlyozzák, hogy a carry trade ügyletek kulcsdevizájának számító japán fizetőeszköz látványos erősödése a kockázatviselési hajlandóság erőteljes csökkenését jelzi.

A kereskedés első felében egy-másfél százalékra hízott a mutatók vesztesége, amivel az S&P-500 már az idei év egészét tekintve is mínuszba fordult.

A befektetők hangulatán az sem segített, hogy átfogó amerikai konjunktúramutatónak tekintett ún. vezető gazdasági indikátorok indexe a vártnál nagyobb visszaesést jelzett, a fogyasztói bizalom pedig - ahogyan arra az előzetes adatból számítani lehetett - kétéves mélypontra zuhant. A tőzsdei lejtmenetet a pénzügyi szektor részvényei vezették, miközben az olajszektort az óvta meg a túlzott erősödéstől, hogy az energiahordozó jegyzése - a friss amerikai készletadatok nyomán - lefelé korrigált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK