Vörösben zárt Európa

A nyugat-európai értéktőzsdék kedden visszaestek, a biztató magángazdasági mutatók táplálta lelkesedés elfogyott, a hétfői előretörést gyors visszavonulás követte a piacokon.
MTI-Eco, 2013. december 17. kedd, 18:53
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,69 százalékos napi visszalépéssel 1249,61 ponton zárt.
Indokolt az óvatosság, mielőtt szerdán kiderül, hogy az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) már most szűkíteni kezdi-e mennyiségi enyhítését, vagy csak a következő negyedévben, amint a legtöbb elemző jósolja.

A nap hírei mindenesetre arra vallottak, hogy a Fed túl sokáig nem halogathatja a szűkítést, ha most szerdán még nem is hozza meg a döntést, amely csökkentheti a részvénypiaci keresletet. A friss adatok szerint az Egyesült Államokban a reálbérek novemberben nőttek, miközben az infláció nem változott ugyan, de a maginfláció nőtt, a kiskereskedelmi forgalom szépen gyarapodott a múlt héten, és az amerikai folyómérleg hiánya négy éve a legkisebb volt a harmadik negyedévben. A befektetők csak abban reménykedhetnek, hogy a Fed még néhány további adatot akar látni a munkanélküliség csökkenésére és az infláció erősödésére, mielőtt dönt.

Az európai adatok nem okoztak meglepetést: az Európai Központi Banktól nem várható új segítség, miután az EU statisztikai hivatala megerősítette, hogy az euróövezetben novemberben kissé nagyobb volt a tizenkét havi infláció, mint októberben, és a harmadik negyedévben alig nőttek a munkaköltségek. Nagy-Britanniában novemberben négy éve a legalacsonyabb volt az infláció, vagyis a Bank of England akadálytalanul folytathatja mennyiségi enyhítését, de ez sem segített a londoni piacnak.

Szerdán a Fedtől az esti pénzügy-politikai döntésen kívül gazdasági előrejelzések is várhatók. Az EU pénzügyminiszterei értekezletet kezdenek.

Kedden a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 36,01 pontos, 0,55 százalékos romlással 6486,19 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 78,44 pontos, 0,86 százalékos mínusszal 9085,12 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 51,24 ponttal, 1,24 százalékkal 4068,64 pontra gyengült.

A milánói FTSE MIB-40 1,63 százalékot, a madridi IBEX-35 0,91 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 0,02 százalékot vesztett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK