Vörösben zárt Nyugat-Európa

Az ázsiai és a New York-i tőzsdék nyomdokain haladva veszteségben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán a nyersanyagárak csökkenésével párhuzamosan.
Szepesi Anita, 2017. november 15. szerda, 19:36
Fotó: Shutterstock

Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,51 százalékkal 7376,50 pontra, a frankfurti DAX-index 0,44 százalékkal 12 976,37 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,27 százalékkal 5301,25 pontra esett - írta az MTI.

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,40 százalékkal, 381,96 pontra, nyolcheti mélypontra süllyedt, és már a hetedik egymást követő kereskedési napon zárt mínuszban.

Az FTSE Eurofirst 300 index 0,35 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,19 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei között voltak a nyersanyagkapcsolt vállalatok, az alindexük több mint 1 százalékkal esett. A vártnál gyengébb kínai makroadatok, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása, valamint a fémárak csökkenése rányomta a bélyeget a kereskedésre. A legnagyobb európai réztermelő, az Aurubis árfolyama például majdnem 4 százalékkal esett.

Az olaj- és gázipari szektor alindexe 1,3 százalékkal csökkent, miközben a világpiaci olajárak ismét lefelé araszoltak annak hatására, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az idei és a jövő évre is visszafogta az olajkereslet növekedésére vonatkozó prognózisát, az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) pedig a kereskedelmi olajtartalékok szintjének emelkedéséről számolt be. Elemzők 2,2 millió hordós csökkenést vártak a múlt hétről, ehelyett 1,8 millió hordóval nőtt a tartalék.

A vállalatok közül az Airbus európai repülőgépgyártó több mint 2,5 százalékkal drágult arra a hírre, hogy az Indigo Partners 430 darab, A320-as típuscsaládba tartozó gépet rendelt tőle. A Lanxess német gumigyártó viszont 3 százalékot veszített értékéből, mivel adózás utáni nyeresége alacsonyabb volt az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói mérsékelt veszteségben álltak a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag 0,36 százalékos, az S&P 500-as 0,34 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,29 százalékos mínuszt mutatott.

Egy euróért 1,1795 dollárt adtak este fél hat után, napi szinten 0,02 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,35 százalékkal, 1278,44 dollárra esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,31 százalékos mínuszban, 62,03 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,41 százalékos veszteségben, 57,47 dolláron forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK