Az európai kereskedési idő végén a pán-európai Stoxx 600 index és az FTSE Eurofirst 300 index másfél százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,4 százalék veszteséget mutatott az MTI tudósítása szerint.

A nem hivatalos záróadatok alapján az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,56 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,85 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,54 százalékkal állt veszteségben. Madridban 1,53 százalékkal, Milánóban 1,65 százalékkal csökkent a tőzsdeindex.

A negatív árfolyamtrendet az amerikai DJIA-30 index történetében a hatodik legnagyobb, hatszáz pontot meghaladó pénteki csökkenése indította el a nemzetközi tőzsdéken. Az index hétfőn is háromszáz pontos eséssel kezdte a kereskedést, de az európai záráskor már csak száz ponttal (0,5 százalékkal) állt mínuszban.

A hétfői árfolyamesést a pénzügyi ágazat papírjai szenvedték meg a legjobban Európában. Az ágazati index két százalékot is esett nap közben.

Vállalati eredménybeszámolók is befolyásolták az általános befektetői hangulatot hétfőn Európában. A Ryanair 12 százalékos negyedéves nyereségnövekedésről számolt be ugyan, részvénye mégis két százalékkal gyengült a pilóták munkaköri követelései miatt.

Az olaj ára egyhavi mélypont közelébe csökkent hétfőn, a Brent ára 0,39 százalékkal ment lejjebb hordónként 68,31 dollárra, a WTI ára pedig 0,52 százalékkal 65,11 dollárra. Az olajár csökkenését az amerikai olajtermelés emelkedése és a dollár erősödése mellett az általános tőzsdei árfolyamcsökkenés közepette visszafogottabbá vált nyersanyagpiaci aktivitás idézte elő.

A dollár erősödött, az euró gyengült, az arany ára alig változott. Az eurót 0,34 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2414 dolláron, az arany ára 0,04 százalékkal unciánként 1337,90 dollárra emelkedett.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!