Itteni idő szerint délután negyed három után a Federal Reserve 50 bázisponttal 3 százalékra mérsékelte az irányadó kamatlábat, ezzel próbálva meg növekedésre bírni az amerikai gazdaságot, s áttételesen bizalmat önteni a fogyasztókba, részvényesekbe. A Fed emellett közölte, hogy az infláció esetleges erősödésénél nagyobb veszélyt jelent az amerikai gazdaság további gyengülése, vagyis a központi bank szerepét betöltő intézmény készen áll a további kamatmérséklésre. A legnagyobb amerikai brókercégek - köztük a Merrill Lynch, a Charles Schwab, a Salomon Smith Barney és a Morgan Stanley Dean Witter - arra kérték ügyfeleiket, hogy a mai nyitáskor ne adják el részvényeiket, inkább helyezkedjenek várakozó álláspontra, s befektetéseiket hosszú távon értékeljék. E társaságok árfolyamvédő lépése összhangban van azzal a múlt heti fejleménnyel, amely szerint a jelentősebb amerikai értékpapír-forgalmazók és részvénytársaságok rendkívüli megállapodást kötöttek, hogy az árfolyamok esetleges zuhanása ellen egyeztetett vásárlásokkal lépnének fel. A részvénykurzusok megtámasztására szolgálnak a nagy cégek részvényvisszavásárlásai is. Ezen akciókkal kapcsolatban az amerikai tőzsdefelügyelet a múlt héten közölte, hogy az ügyleteket a lehető legkönnyebbé teszi, ugyanakkor figyelemmel kíséri, hogy a befektetőket ne érje kár a tissztességtelenül manipulált árfolyamok révén. A mai hírek szerint több tucat cég - köztük az Intel, a GE és a PepsiCo - döntött a részvényvásárlási programok felújításáról, kiterjesztéséről, illetve felgyorsításáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!