Az ukrajnai háború, a járvány után felpattanó világgazdaságban jelentkező turbulenciák, az ellátási láncok bizonytalanságai idén nagyon megrángatták a tőzsdéket. Mindez pedig vaskos, 43,8 milliárd dolláros veszteséget okozott a Warren Buffett sztárbefektető által irányított Berkshire-nél is.

A cég mindazonáltal közel 9,3 milliárd dolláros működési nyereséget termelt, mivel a viszontbiztosításból és a BNSF vasúttól származó nyereség ellensúlyozta a Geico gépjármű-biztosító újabb veszteségeit, ahol az alkatrészhiány és a magasabb használtautó-árak megnövelték a baleseti kárigényeket.

Az emelkedő kamatlábak és osztalékfizetések segítettek a biztosítási üzletágaknak több pénzt termelni a befektetésekből, míg az erősödő amerikai dollár növelte az európai és japán adósságbefektetésekből származó nyereséget. A hatalmas nettó veszteség ellenére az eredmények a Berkshire rugalmasságát mutatják – írja a Reuters.

Az ellátási láncokra figyelnek Buffették

„A vállalkozások jól teljesítenek a magasabb kamatlábak, az inflációs nyomás és a geopolitikai aggodalmak ellenére” - mondta a hírügynökségnek James Shanahan, az Edward Jones & Co elemzője.

A Berkshire is lassította a részvényvásárlásokat, beleértve a saját részvényeit is, bár még mindig 105,4 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, amelyet bevethet. A befektetők szorosan figyelik a Berkshire-t Buffett hírneve miatt, és mert az omahai (Nebraska) székhelyű konglomerátum több tucat működési egységének eredményei gyakran tükrözik a szélesebb gazdasági trendeket.

Ezek közé az egységek közé tartoznak az olyan stabilan kereső cégek, mint a névadó energetikai vállalat, számos ipari vállalat és olyan ismert fogyasztói márkák, mint a Dairy Queen, a Duracell, a Fruit of the Loom és a See's Candies.

Negyedéves jelentésében a Berkshire azt mondta, hogy "az ellátási láncok jelentős zavarai és a magasabb költségek továbbra is fennállnak", mivel új Covid-19 változatok jelennek meg, valamint a geopolitikai konfliktusok, köztük Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A közvetlen veszteségek azonban a magasabb anyag-, szállítási és munkaerőköltségek ellenére nem voltak jelentősek.

A nettó eredményt a Berkshire 53 milliárd dolláros befektetési és származékos veszteségei sújtották, beleértve három fő érdekeltsége több mint 21 százalékos csökkenését: sokat gyengültek az Apple, a Bank of America és az American Express részvényei is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!