Weben magyarázza az INA-ügyet a Mol

A Mol-csoport angol nyelvű honlapot indított, ahol részletes információkat tett közzé a horvát INA energetikai vállalatban tett befektetéseiről, a gáz keretszerződésről és a horvát kormánnyal folytatott tárgyalásairól - jelentette be hétfőn a Mol Nyrt.
MTI-Eco, 2014. április 14. hétfő, 16:14
Fotó: Napi.hu

A Molnak, mint nyilvánosan működő nemzetközi nagyvállalatnak kötelessége, hogy működése teljesen átlátható legyen, ennek szellemében és a nagy médiaérdeklődést kiváltó INA-ügyekkel kapcsolatos nézőpontja közvetítése érdekében hozta létre a Mol' Investments in INA (Mol-befektetések az INA-ban) című, rendszeresen frissülő weboldalt - írja a társaság.

A közlemény szerint az oldal (www.molincroatia.com) tényszerűen leírja, hogyan mentette meg a Mol az INA-t a csődtől, változtatta nyereséges vállalattá, illetve, hogy miről is szól valójában a jelenlegi konfliktus. A témák között a Mol irányítási jogai, az INA vállalatvezetési struktúrája ugyanúgy előkerülnek, mint a múltbéli és jelenlegi tárgyalások a horvát kormánnyal.

A Mol 2008 októberében lett az INA legnagyobb részvényese, és később tényleges irányítási jogokat szerzett a vállalatban. Ezt a Nemzetközi Valutalap (IMF) által szorgalmazott INA-privatizációs törvény tette lehetővé, amelyet Ivica Racan miniszterelnök kormánya alatt fogadtak el 2002-ben.

Közölték: a Mol 2009 óta folyamatosan növekvő kihívásokkal szemben működteti az INA-t. Ennek oka egyrészt a régió gazdasági visszaesése, másrészt pedig a horvátországi barátságtalan befektetői környezet és a kiszámíthatatlan szabályozási rendszer volt - írja a társaság.

Marcus Lippold, a Mol-csoport szabályozás és közkapcsolati igazgatója a közleményben hangsúlyozza: remélik, ez a kezdeményezés azt is bizonyítja, hogy mindig elkötelezett és konstruktív partnerei voltak és lesznek Horvátország kormányának. "Továbbra is bízunk abban, hogy mindkét fél számára megfelelő megoldás születik, amelynek célja egy hosszú távon nyereséges, hatékonyan működő és a részvényesei, illetve Horvátország számára értéket teremtő INA megteremtése" - idézi a közlemény Marcus Lippoldot.

Egy hétfői tévéinterjúban jelentette be Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter, hogy újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a Mollal a horvát kormány, erről itt olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK