Az eddigi BBB-ről BBB- fokozatra rontotta le a Fitch Ratings a Wizz Air hosszútávú hitelminősítését, ráadásul további leminősítésre figyelmeztető negatív kilátást rendelt az új besoroláshoz. A légitársaság rövid távú hitelminősítése F3 maradt. A leminősítés főleg a légitársaságokkal kapcsolatos negatív várakozásoknak köszönhető, ami a Wizz Air üzleti és pénzügyi helyzetét is érinti.

A Fitch 2020-ra világszerte mély recessziót vár, a légi utazásokat pedig nagyon komolyan érintik a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések. A cég most publikált éves bevételét legközelebb a hitelminősítő várakozásai szerint 2023-ra hozhatja majd. A cég jelenleg még erős likvid tartalékai jövőre elfogyhatnak, de elégségesek lesznek, ha a képes a cég olyan döntéseket hozni, amelyekkel spórolhat.

A minősítő szerint a következő negyedévben 100 százalékkal esik vissza a légitársaság ülőhely-kapacitása, és nagyon lassú lesz innen a felépülés 2020 második felében, illetve azt követően. 2021-ben 56 százalékkal csökkenhet a rendelkezésre álló üléskilométerek száma, bár 2022-ben már 4 százalékkal növekedhet 2020-hoz képest. Vagyis a Wizz Air, ha a járvány miatti korlátozásokat feloldják, gyorsan visszaszerezheti az utasait.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!