Az Abroncs Kereskedőház Kft. 3,5 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában (Nkp), amelyeket tavaly decemberben értékesítettek aukción - idézi a bejelentést az MTI.

A kötvények fix kamatozásúak, a mindenkori tőketartozásuk után fizetendő kamat évi 2,8 százalék, lejáratuk 2027. december 17.

Az információs dokumentumban felidézik, hogy a Növekedési kötvényprogramban a kibocsátó legkésőbb a forgalomba hozatal lezárását követő 90 napon belül köteles a kötvényeket a piacműködtető által működtetett multilaterális kereskedési rendszerbe (XBond) bevezetni, és azokat a lejárat napjáig ott forgalomban tartani.

Az Abroncs Kereskedőház Kft. az AKH-csoport legnagyobb vállalkozása, a csoport több tagja garantőr a kötvénykibocsátásban. 33 százalékos részesedéssel piacvezető a gumiabroncs nagykereskedelemben. A csoport 6 országban van jelen külföldi leányvállalataival.

A társaság a gumiabroncs kereskedelem mellett a szezonális hatások kiküszöbölése érdekében márkafüggetlen gépjármű szervizeket és gumiszervizeket is üzemeltet, valamint kenőanyagok kereskedelmével is foglalkozik. Több mint 300 munkavállalót foglalkoztatnak.

A kibocsátó 2019. évi értékesítési nettó árbevétele 27,6 milliárd forint volt a 2018. évi 25,3 milliárd forint után. Az adózott eredménye 2019-ben 78,7 millió forintot tett ki a megelőző évi 377 millió forinttal szemben.

A Penziás Gábor vezérigazgató által vezetett AKH-csoport jelenleg is az alapító Penziás család tulajdonában van, a szavazatra jogosító részvények 33,46 százalékát birtokolják. Mellettük a CGARD S.A. luxembourgi holding társaságé a szavazatra jogosító részvények 66,54 százaléka. Az AKH-csoport felső- és középvezetésének is vannak szavazati jogot ugyan nem képviselő, de osztalékra jogosító részvényei a cégcsoportban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!