Zalakerámia: készül a nyilvános vételi ajánlat?

Laptársunk mai tudósítása tévesen értelmezte a NAPI Gazdaság mai számában megjelent, a Zalakerámia-történet fejleményeit taglaló cikket. A félreértések eloszlatása végett a NAPI-ban megjelent cikk teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható.
NAPI, 2003. március 14. péntek, 09:35
Fotó:

Lezárult az Arago Rt. és az Általános Értékforgalmi Bank iszapbirkózása a Zalakerámiában, a bank egyik tulajdonosa kivásárolta a csempegyártó céget eddig kontrolláló pénzügyi holdingot. A vétel után a bankhoz köthető cégeknek várhatóan vételi ajánlatot kell tenniük a csempegyár részvényeire.

Véget ért az Arago Rt. és az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) közel egyéves küzdelme a Zalakerámia feletti kontrollért. Az Arago bedobta a törölközőt, s 26,13 százalékos (1 399 090 darabos) részvénycsomagját az Eravis 3,09 százalékos (165 550 darabos) pakettjével együtt - a tegnapi bejelentés szerint - értékesítette az Intergazprom-Invest Holding Rt. (I.G.P.I.) részére. A legutóbbi adatok szerint az I.G.P.I. 9,98 százalékos tulajdonosa az ÁÉB-nek, vezérigazgatója, Petre Gábor is a bank tulajdonosai között található 8,5 százalékos tulajdonhányaddal.

A már eddig is 21,957 százalékos tulajdonrésszel rendelkező ÁÉB-ban való részesedéssel így az I.G.P.I közvetlen és közvetett befolyása együtt 31,41 százalék a Zalakerámiában, a vezérigazgató részesedését is ide számítva pedig már eléri a 33 százalékot. Amint Petre lapunknak elmondta, véleménye szerint ennek ellenére az I.G.P.I. számára nem kötelező a nyilvános vételi ajánlat megtétele, de nem is zárta ki ennek lehetőségét. Az ÁÉB szűkszavúan csak annyit közölt, hogy az ilyen típusú kérdéseket a törvényi előírások maximális tiszteletben tartásával kívánják kezelni.

Az I.G.P.I. hosszú távú befektetésnek tekinti a Zalakerámia-részesedés megvásárlását, s a március 21-i közgyűlésén képviseltetni szeretné magát. Az ÁÉB-től független igazgatósági tagokat is kíván majd delegálni a cég vezető testületeibe. Az Aragónak fizetett vételár egyelőre nem nyilvános, piaci megfigyelők inkább a 3 milliárd forinthoz, semmint 2 milliárdhoz közeli összeget valószínűsítenek. Ugyanakkor jelentősége lehet, hiszen ha valóban sor kerül majd a nyilvános vételi ajánlatra, akkor a tőkepiaci törvény szerint vagy ez az ár, vagy az elmúlt félév forgalommal súlyozott átlagára kell hogy irányadó legyen. Ez utóbbi tegnap egyébként 1356 forint volt. A piac mindenesetre ennél magasabbat valószínűsít, a Zalakerámia-részvények árfolyama nap közben 1450 forintig is emelkedett a korábbi 1370 forintról.

A jelek szerint tehát nem volt véletlen az, hogy múlt pénteken törölték a felvásárlás speciális szabályait a Zalakerámia alapszabályából. A korábbi szabályozás szerint ugyanis ha egy tulajdonos 25 százalékot meghaladó részesedéshez jutott, olyan nyilvános ajánlatot kellett tennie, amely során 75 százalék fölé kerül. Most viszont már csak a tpt. 33 százalékos küszöbénél kell ajánlatot tenni, s ezenkívül semmilyen egyéb korlátozás nem köti az ajánlattevőt. A fenti gondolatmenet alapján valószínűleg készülő nyilvános vételi ajánlat egyelőre talán azért nem született meg, mert a cégbíróságon még át kell küzdenie magát a Zalakerámia alapszabály-módosításának. A változtatás csak akkor érvényes, ha azt a cégbíróság is bejegyezte, igaz, akkor visszamenőleges hatállyal.

Ajánlat ide, ajánlat oda, az Arago kiszállásával az ÁÉB a március 21-i közgyűlésen vagy egyedül, vagy az I.G.P.I.-vel karöltve vélhetően lecseréli a zalakerámiás igazgatóság nagy részét. Ezzel új fejezet nyílhat meg a sokat próbált, s felvásárlási küzdelmet nem először átélő csempegyártó csoport történetében. Ugyanakkor az is tény, hogy a három országban működő regionális társaság alig hároméves közjáték után újra külföldi ellenőrzés alá kerülhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK