Zalakerámia: lesz-e felvásárlási ajánlat?

Gazprom-érdekeltségbe került a Zalakerámia több mint fele, miután az Arago-pakett teljes egészében az Intergazprom-Invest Holding Rt.-hoz került. A kérdés az, hogy lesz-e felvásárlási ajánlat.
NAPI Online, 2003. március 13. csütörtök, 12:17
Fotó:

Bár hivatalosan a kötelező ajánlat feltételeként szabott 33 százalék nincs egy kézben, aligha valószínű, hogy a Gazprom-csoport még egyszer olyan kötélhúzást akar a felügyelettel, mint a BorsodChem esetében történt.

Kötelező ajánlattétel esetén valamennyi részvény megvételére kell ajánlatot tenni, a megelőző hat hónap átlagárán, ami jelen esetben 1 355,26 forint. Szóba jöhet még az önkéntes ajánlattétel is, akkor a tranzakciós árat kellene felkínálniuk egy meghatározott nagyságú részvénypakett ellenében. Ez utóbbival az érintettek egyébként elkerülhetik a PSZÁF vizsgálatát, amely ellenkező esetben minden bizonnyal beindulna, s azt firtatná, hogy a Zalakerámia-tulajdonosok - konkrétan az ÁÉB és az Intergazprom - kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e. (Érdekes adalék, hogy az Intergazprom vezetője az a Petre Gábor, aki a Gazprom bankjaként számontartott ÁÉB-ban 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, akkorával, mint Medget Rahimkulov. Péter szerint egyébként nem kell kötelező ajánlatot tenniük.)

Az Intergazprom-Invest Holding Rt.(I.G.P.I. Rt.) 2003. március 12-én 1 564 640 darab Zalakerámia-részvényt szerzett. A megszerzett részvénymennyiség az I.G.P.I. Rt. számára a Zalakerámiában 29,22 százaléknyi közvetlen befolyásszerzést eredményez.

Az Arago 26,13 százalékos, 1 399 090 darabból álló részvénycsomagját, a 100 százalékos Arago-tulajdonban lévő Eravis Rt. pedig a 3,09 százalékos tulajdonosi részesedését megtestesítő 165 550 darab részvényből álló pakettjét adta el az I.G.P.I. Rt.-nek.

A fentiekben kimutatott részvénymennyiség az I.G.P.I. Rt. 99,95 százalékos részvényese, a brit Fernmine Limited számára 29,20 százalékos közvetett befolyást eredményez a Zalakerámiában. (Korábbi információink szerint az IGPI-nek először a BorsodChem-ügyekben feltűnt Milford Holdings volt a tulajdonosa, ám 2001 elején már az Undall International Limited volt az egyetlen részvényese.)

Az I.G.P.I. Rt. az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-ben (ÁÉB) meglévő tulajdonosi részesedésén keresztül a társaságban további 2,19 százalékos közvetett befolyással is rendelkezik - áll a Zalakerámia közleményében.

A Zalakerámiában a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó ÁÉB-nek 22,18 százalékos tulajdonrésze van, vagyis az I.G.P.I. és a bank összesen a cég a részvények 51,4 százalékát birtokolja.

A BÉT a fejleményekre reagálva a március 13-i kereskedési napra felfüggesztette a Zalakerámia-papírok kereskedését, az időközben megjelent bejelentések nyomán azonban 13 órától újraindulhat a kereskedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK