Két órával zárás előtt a Dow Jones ipari átlag - 30 vezető iparvállalat indexe - a szerdai záróára körül egyensúlyozott. Az S&P 500-as index nem egészen 2 ponttal, 0,09 százalékkal javult. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 8,8 ponttal, 0,17 százalékkal erősödött.

A Wal-Mart részvénye bő 3 százalékot drágulva 14 hónapos csúcsán járt, miután a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca a vártnál jobb negyedéves eredményről számolt be.

A dollár gyengült, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbankrendszer, a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből a befektetők zöme azt olvasta ki: csökkent egy esetleges szeptemberi kamatemelés esélye.

Fölfelé tart az olajár

A kőolaj ára az előző napi nyereséget megfejelve nyílegyenesen haladt fölfelé: az északi-tengeri Brent fajta hordója (159 liter) októberi szállításra meghaladta az 50 dollárt. Este fél nyolckor 50,85 dolláron forgott, ez 1,00 dolláros, 2,00 százalékos drágulás. Az amerikai WTI fajtát 48,20 dolláron jegyezték. Ez 1,41 dolláros, azaz 3,00 százalékos erősödés.

Az emelkedés oka a dollár gyengülése és az amerikai készletek váratlanul nagy visszaesése - magyarázta Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője. A kőolaj augusztus eleje óta nagyjából 20 százalékkal drágult, de iparági szakértők szerint a fellendülés nem tart sokáig, hamarosan ismét csökkennek majd az árak.

Az arany unciáját (31,1 gramm) csütörtök este fél nyolc előtt 1351,61 dollárért adták, csaknem 3,5 dollárral - 0,25 százalékkal - drágábban, mint szerdán. Az árfolyamerősödés szakértők szerint itt is elsősorban a dollárgyengülésre vezethető vissza, miután a devizakülföldiek számára most olcsóbb az amerikai dollárban jegyzett nemesfém.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!