A reggeli rossz hangulatot még a Merkel-Hollande találkozó utórezgései, illetve az a hír okozta, hogy a görög lakosság 700 millió eurót betétet vont ki hétfőn a pénzintézetektől, amelyek így egyre inkább az ECB-re szorulnak finanszírozásért. Nap közben jött a bejelentés, hogy június 17-re írják ki az új görög választásokat.

A kedélyeket kissé lecsillapította a vártnál jobb német és francia kötvényaukció, illetve a bizakodásra okot adó eurózónás külkertöbblet és a tengerentúlról érkező vegyes gazdasági adatok közül is inkább a pozitívak nyomtak a latban. Zárás előtt nem sokkal aztán villámcsapásként érkezett a Reuters értesülése, miszerint az ECB bizonyos görög bankok számára nem biztosít forrást. Az indexek meredek esésbe váltottak és a párizsi mutató kivételével visszazuhantak a negatív tartományba.

Az FTSE-100 0,6, a DAX pedig 0,26 százalékkal gyengült, míg a CAC-40 0,3 százalékkal került feljebb. Párizsban a Total, illetve a BNP Paribas egyaránt 1,6 százalékos emelkedése tartotta az indexet pluszban. Frankfurtban a 2,7 százalékot eső Thyssen Krupp, illetve a karöltve 1 százalékot rontó Deutsche Bank, Eon, Merck és Commerzbank húzta le a DAX-ot.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!