A hétfőn zárva tartó amerikai piacok miatt lecsökkent globális értékpapír kereskedelemben az európai tőzsdék nagy részénél bekövetkezett árfolyamcsökkenést az elmúlt két hét jelentős nyereségeit lefölöző profitkivételnek tulajdonították tőzsdei elemzők.

A pán-európai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 0,06 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,07 százalékkal emelkedett.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,19 százalék, a frankfurti DAX index 0,32 százalék veszteséget, a párizsi CAC-40 index 0,02 százalék csökkenést mutatott. Madrid viszont 0,07 százalékkal, Milánó 0,55 százalékkal végzett magasabban - írta az MTI.

A brit banki részvényeket a Carillion építőipari vállalat csődje terhelte meg. Legnagyobb hitelezői, a HSBC és az RBS részvénye gyengült. A Carillion részvényét felfüggesztették a hétfői kereskedésben, legnagyobb konkurenseinek árfolyama viszont emelkedett, a Serco öt százalékkal, az Interserve pedig két százalékkal.

Az olajár hétfőn átmenetileg lefelé korrigált az előző héten elért 2014-es csúcsról, az európai tőzsdék zárásakor azonban már ismét emelkedést mutatott. A Brent 0,18 százalékkal állt magasabban hordónként 69,98 dolláron, a WTI pedig 0,31 százalékkal magasabban 64,50 dolláron.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index hároméves mélypontra csökkent, az arany ára pedig a dollár gyengülését tükrözve négyhavi csúcsot ért el. Az eurót 0,62 százalékkal jegyezték magasabban 1,2273 dolláron, az arany ára 0,49 százalékkal unciánként 1341,50 dollárra emelkedett.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!