Bepanaszolta a JPMorgan Chase bankházat az amerikai fogyasztóvédelmi irodánál José Antonio Ocampo, volt kolumbiai pénzügyminiszter, akit Brazília idén a Világbank elnöki tisztségére is jelölt, mivel a bank előzetes figyelmeztetés nélkül zárolta számláját.

A bank lépése nem csak Ocampo, hanem mintegy 3500 más, jelenlegi és volt külföldi kormányzati tisztségviselőt is érint. A JPMorgan ugyanis úgy döntött, a továbbiakban nem hajlandó számlát nyitni és vezetni számukra a szigorodó pénzmosás elleni szabályozás következtében elképesztően megnövekedett adminisztrációs költségek miatt. Ocampo a JPMorgant negatív diszkriminációval vádolja, mivel a bank intézkedései csak a nem amerikai állampolgárokra vonatkozik - írja a Financial Times.

A pénteki nap a pokol volt számomra - mondta Ocampo a brit pénzügyi lapnak. Minden pénzemet zárolták, s úgy bántak velem, mint egy bűnözővel - tette hozzá.

A bank közlése szerint nem az érintett magas beosztású volt és jelenlegi külföldi kormányzati tisztségviselők tranzakciói miatt került sor a lépésre, hanem üzletpolitikai lépés volt. Az ilyen ügyfelek számláival kapcsolatban ugyanis jelentősen megnőttek az adminisztrációs terhek az egyre szigorodó pénzmosás elleni törvények miatt, s a bank ezek megszegéséért az elmúlt években több milliárd dollárnyi bírságot volt kénytelen kifizetni. Üzletileg egyszerűen nem éri meg számukra a számlavezetés, ezért döntöttek az ilyen számlák megszüntetése mellett. A bank emellett megszüntette a követségek számlavezetési szolgáltatását is.

A tiltás nyomán elvileg Tony Blair volt brit miniszterelnök számláit is megszüntethetnék, aki jelenleg a JPMorgan tanácsadójaként tevékenykedik. Ugyanakkor lehet, hogy ő mégis megússza, a korlátozások ugyanis nem vonatkoznak a JPMorgan privátbanki részlegére, amely a vagyonos magánügyfelek kiszolgálására szakosodott.

A JPMorgan leányvállalatát, a Chase bankot eddig számos diplomata választotta egyszerű kényelmi okokból, annak egyik fiókja ugyanis közvetlenül az ENSZ központ mellett található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!