Zárt végűvé alakul az Európa Alap is

Az Európa Ingatlan Alap kezelője levelet írt befektetőinek, amelyben közölte velük, hogy február 24-én benyújtja a PSZÁF-hoz az alap zárt végűvé alakítására vonatkozó kérelmét.
Eidenpenz József, 2009. február 26. csütörtök, 13:25
Fotó:

Az átalakulás tervezett időpontja április 6-a, amit - ha a PSZÁF-engedély addig megérkezik - várhatóan március 2-től egy 30 napos türelmi időszak előzne meg, amikor minden befektető, akinek ilyen szándékai vannak, kérheti befektetési jegyei visszaváltását. (Amint korábban nyilvánosságra került, a zárt végűvé alakítás feltétele, hogy minden kilépni szándékozó ügyféllel elszámoljanak az alapkezelők.) Aki már korábban visszaváltási megbízást adott, annak nincs teendője, de visszavonhatja azt, ha mégis az alappal kíván tartani.

Az új futamidő 3,5 év lenne, ez idő alatt a papírokat a tőzsdén lehet értékesíteni. Az Unicredit Bank erre az időre tőke- és hozamgaranciát vállal, évi 6 százalékot, ami azonban nem évesítve értendő. A garancia szerint az alap 21,06 százalékot mindenképpen kifizet majd, ami évi 5,6 százalékos kötvényhozammal egyenértékű (az EHM 5,6 százalék). A megoldás szinte megegyezik a Raiffeisen Ingatlan Alapéval, ahol a banki hozamgarancia szintén évi 6 százalék, az átalakulást pedig április 2-ára tervezték.

A levél szerint ha a befektetési jegyek visszaváltásához az alap nem rendelkezik elegendő likvid eszközzel, az alapkezelőnek kezdeményeznie kell a megszüntetését. Ez azt a kockázatot hordozza magában a befektetők számára, hogy az ingatlanvagyont csak "kényszerűen gyorsan és emiatt csak rendkívül nyomott árakon" lehet értékesíteni. Hogy a bank vagy más intézmény segít-e, és mennyiben a likviditás fenntartásában, arra nincs utalás. Az alapnak január végén 35,5 milliárd forintnyi ingatlana, 13,4 milliárdnyi hiteltartozása és valamivel kevesebb, mint kétmilliárdnyi likvid eszköze volt, a nettó vagyona pedig 20 milliárd forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK