A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,7 százalék, a frankfurti DAX index és a párizsi CAC-40 index 0,5 százalék, míg a londoni FTSE-100 index csekély emelkedéssel kezdhet - írja az MTI.

Csütörtökön jelenik meg az Európai Központi Bank (EKB) főbb európai makrogazdasági mutatókat elemző gazdasági bulletinje. Mario Draghi, az EKB elnöke megnyitó beszédet tart a pénzügyi válság megismétlődésének a megelőzésére rendezett, az EKB égisze alatt működő European Systemic Risk Board (ESRB) éves konferenciáján.

A szeptemberi fogyasztói hangulatról végzett felmérés előzetes értékét teszi közzé csütörtökön az Európai Bizottság. Vegyesen, túlnyomórészt veszteséggel zártak szerdán az európai tőzsdeindexek, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,09 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,16 százalékkal csökkent. Londonban 0,05 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, Frankfurtban viszont 0,06 százalék, Párizsban pedig 0,08 százalék volt az indexemelkedés. Madrid 0,83 százalékkal, Milánó 0,31 százalékkal zárt alacsonyabban.

Az amerikai tőzsdéken is vegyesen alakultak zárásra az árfolyamindexek, a főként fejlett technológiai vállalatok részvényeit jegyző Nasdaq piac Composite index 0,08 százalékkal csökkent, míg a Wall Street két vezető mutatója, a DJIA-30 index és az S&P-500 index 0,19 és 0,06 százalék emelkedéssel fejezte be a napot.

Vegyes indexek alakultak ki Ázsiában is a csütörtöki globális tőzsdei kereskedési nap kezdetén. Az európai piacok nyitása előtt két órával Tokió 0,37 százalék nyereséget, Szöul 0,07 százalék veszteséget, Sanghaj 0,22 százalék nyereséget, Hongkong 0,03 százalék veszteséget mutatott.

Az amerikai olajár csökkent csütörtökön az amerikai olajkészletek és a kitermelés növekedését mutató adatok hatására. A Brent olajárat pedig elsősorban a dollár árfolyamának az erősödése terhelte meg. A Brent ára 0,18 százalékkal 56,19 dollárra csökkent hordónként, a WTI ára pedig 0,04 százalékkal 50,67 dollárra.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 1,13 százalékkal jegyezték alacsonyabban 1301,48 dolláron unciánként. Az arany árát a dollár árfolyamának az emelkedése, illetve a Fed idei kamatemelésről tett jelzése gyengítette 1300 dollár alatti három heti mélypontra.

A dollár erősödött kissé, az eurót 0,12 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1880 dolláron. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 0,17 százalékkal emelkedett, az euró-index 0,06 százalékkal csökkent. A dollárt a Fed kamatemelési jelzése erősítette. A Fed a piaci konszenzussal ellentétben egy újabb idei kamatemelés lehetőségét vetette fel kedd-szerdai monetáris politikai tanácsülését lezáró tájékoztatójában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!