Zöldbe borult Amerika

Két százalék körüli emelkedéssel zárták a hetet pénteken a New York-i értéktőzsdék vezető indexei, amelyeket leginkább az energia és a bankszektor húzott.
MTI-Eco, Napi.hu, 2016. február 12. péntek, 22:42
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2 százalék, az S&P 500-as mutató 2 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 1,7 százalék pluszban állt a csütörtöki záróértékhez képest.

A befektetők elsősorban az elmúlt napokban jelentősen elértéktelenedett pénzügyi és energiaipari részvényeket vásárolták.

A banki részvényekre az utóbbi időszakban komoly nyomás nehezedett a negatív kamatokkal kapcsolatos aggodalmakra, illetve azokra a félelmekre, hogy az alacsony olaj- és nyersanyagárak miatt vállalatok és országok nem tudják teljesíteni adósságszolgálatukat, és súlyos pénzpiaci turbulenciák alakulhatnak ki. Ráadásul az erős dollár megdrágítja az amerikai valutában felvett hitelek törlesztését a dollártérségen kívüli országokban.

Péntek estig jelentősen emelkedett a kőolaj ára azokra a felerősödött reményekre, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok közösen lépnek, és visszafogják a termelésüket.

Közép-európai idő szerint röviddel 19.30 óra után New Yorkban az euró 1,1248 dollárra gyengült a hajnali 1,1326 dollárról.

Az arany ára 1238,20 dollárra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK