A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,29 százalékkal, 18 923,06 pontra nőtt.

Az S&P 500-as mutatója 0,75 százalékkal gyarapodott, és 2180,39 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,1 százalékkal erősödött, és 5275,62 ponton zárt.

Az amerikai elnökválasztás utáni raliból kimaradt technológiai vállalatok - köztük a Microsoft, a Facebook és a Google anyavállalata, az Alphabet - jelentősen erősödtek. A gazdaság alapjai valójában nem változtak, és ha a gazdaság erős, nagyobbak lesznek a tőkeberuházások, ami kedvező lehet a technológiai szektornak - mutatott rá Mark Watkins, a U.S. Bank befektetési tanácsadója.

A Dow Jones és az S&P egyaránt emelkedett az elnökválasztás utáni napokban, mert a befektetők bíznak abban, hogy Donald Trump valóra váltja ígéreteit, amelyeket az infrastrukturális beruházások költségvetési pénzekből való növelésére, valamint a pénzügyi, egészségügyi és környezetvédelmi szektorok szabályozásának lazítására tett. A piacok most már a konkrét részleteket várják.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor közül hét almutatója emelkedett kedden, a legnagyobb mértékben, 2,11 százalékkal az energetikai szektoré. Utóbbit az olajárak emelkedése hajtotta: a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI közel 4,5 százalékkal drágult kedden.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj januári szállításra hordónként (159 liter) 46,30 dollárba került, 1 dollár 87 centtel, 4,21 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 2 dollár 1 centtel, 4,64 százalékkal, 45,33 dollárra nőtt.

A dollár tovább erősödött. Eric Rosengren, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve bostoni ágának vezetője kedden azt fejtegette: csak "jelentős negatív hírek" akadályozhatják meg a decemberi kamatemelést. A piacok több mint 90 százalékosra becsülik annak esélyét, hogy a nyíltpiaci bizottság december közepén esedékes ülésén - egy év szünet után - ismét emeli a kamatokat.

A dollár 0,05 százalékkal drágult az euróhoz képest, 1,0730 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,21 százalékkal, 1224,25 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!