A FTSE-100 1,4 százalékos emelkedéssel 6001 pontra, a CAC-40 1,5 százalékos erősödéssel 4070 pontra, a DAX-30 0,8 százalékos nyereséggel 7185 pontra emelkedett. A párizsi részvények drágulásának köszönhetően a Stoxx Europe indexe 1,3 százalékos nyereséggel zárta a pénteki kereskedést, a hét egészére pedig 2,4 százalékos erősödést ért el.


A pénteki kereskedésben leginkább a pénzügyi és bányaipari papírok rallyztak.


Az amerikai piacok is emelkedéssel indították a napot a vártnál jobb fogyasztói bizalmi indexnek köszönhetően.


Az európai piacok kemény hetet tudhatnak maguk mögött, főleg a közel-keleti illetve észak-afrikai események következtében fellépő befektetői bizonytalanság miatt. Jelenleg főleg Líbia került a figyelem középpontjába, már csak azért is, mert az országban kitermelt olajnak több mint 85 százalékát Európa vásárolja. Mivel a zavargások a kitermelésre is hatottak, a héten az olajárak 2,5 éves csúcsra emelkedtek.


A befektetői aggodalmakat végül az enyhítette, hogy Szaúd-Arábia vállalta, hogy a kieső exportmennyiséget a saját kitermeléseinek növelésével pótolja. Pénteken a nyersolaj ára a New York-i határidős kereskedelemben tartotta magát a hordónkénti 100 dollár alatti sávban.


A párizsi index emelkedését 5,5 százalékos drágulással a Cie de Saint-Gobain SA húzta. Európa legnagyobb építőanyag-szállítója beruházásainak növelését helyezte kilátásba 2011-re és a fő piacaira javuló kereskedelmi feltételeket jelzett előre.


A francia parkett legnagyobb vesztese az EADS volt, amely 0,5 százalékot esett, miután a riválisával, a Boeinggel szemben elvesztett egy amerikai multimilliárd dolláros állami tendert.


Frankfurtban a német mutatót a Deutsche Telekom 1,8 százalékos esése fogta vissza, miután a vállalat a vártnál nagyobb veszteségről jelentett a negyedik negyedévre.


A Volkswagen viszont 6 százalékkal drágult, miután a vállalat közölte, hogy a 2010-es nyeresége 960 millió euróról 6,84 milliárd euróra ugrott az előző évhez képest a kínai fogyasztásnak köszönhetően. Ráadásul előrejelzésében még további gyorsuló növekedésre is számít.


A londoni indexet főleg a bányaipari vállalatok húzták és a mutató annak ellenére zárt nyereséggel, hogy az LSE-n pár órán át szünetelt a kereskedés technikai problémák miatt.

Az indexet emellett a vártnál nagyobb brit gazdasági visszaesésről szóló jelentés is visszahúzta.


A vesztesek között a legnagyobbat a Lloyds Banking Group PLC bukta 4,5 százalékos eséssel.


Spanyolországban az ország legnagyobb telekom szolgáltatója, a Telefonica SA 1,6 százalékot emelkedett annak ellenére, hogy a vállalat 45 százalékos negyedik negyedéves veszteségről jelentett. Igaz, a cég latin-amerikai működése továbbra is felülteljesítő.


Az olasz FTSE MIB erős napot zárt 1,8 százalékos emelkedéssel, annak ellenére, hogy Európában Olaszországnak vannak a legszorosabb kapcsolatai Líbiával és értéktőzsdéit is jelentősen érintették a jelenlegi zavargások.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!