Zöldfülűek a kormánynál - máris kész az összeomlás

Egyre kevesebb a tapasztalt devizakereskedő a nagy nemzetközi bankoknál, s egyre több a zöldfülű. A BIS új tanulmánya szerint ez is szerepet játszhatott az elmúlt években tapasztalt hatalmas villámkrachokban.
Lovas-Romváry András, 2017. március 21. kedd, 17:28
Fotó: Reuters

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egy új tanulmánya szerint az is szerepet játszhatott az elmúlt évek nagy devizapiaci kilengéseiben, hogy egyre több a tapasztalatlan kereskedő a devizapiacon. A Bloomberg szúrta ki, hogy a bank devizapiaci likviditást vizsgáló anyagában egy egész paragrafust szentelt a témának. A következtetés az volt, hogy a csökkenő likviditás és az elektronikus kereskedés térnyerése mellett a devizakereskedők nem megfelelő hozzáértése is szerepet játszhatott például a tavaly októberi villámkrachban, amikor az angol font az ázsiai kereskedésben pillanatok alatt 9 százalékot zuhant a többi vezető devizával szemben. A BIS szerint a kezdő kereskedők a kritikus helyzetben egyszerűen nem voltak tisztában azzal, milyen algoritmust használnak a kereskedéshez, s ez fokozta a kilengés hevességét a piacon.

A hírügynökségnek nyilatkozó Keith Underwood szerint - aki 25 év nagybankoknál töltött devizakereskedő karrier után már saját devizapiaci tanácsadó cégét vezeti - nem meglepő a tanulmány következtetése. Szerinte minél kevesebb a gyakorlott, nagyobb múlttal rendelkező bróker egy cégnél, annál kevesebb a szükséges szakmai tudás is. Ő elmondása szerint devizakereskedőként nem szívesen bízott nagyobb, más régiókban, külföldi piacokon nyitott nagyobb pozíciókat tapasztalatlan brókerek felügyeletére.

Az összefoglaló szerint az elmúlt évek költségcsökkentő intézkedéseinek következtében a nagyobb bankoknál az üzletek jóval nagyobb részét bonyolítják alacsonyabb fizetésű és tapasztalatlan brókerek, mint korábban. A válság óta a nagybankok megfiatalították devizakereskedő részlegeiket, s eközben az elektronikus kereskedési rendszerek szerepe is nőtt. A 12 legnagyobb bank a Wall Streeten az ügyfelekkel is kapcsolattartó kereskedők létszámát a 10 legnagyobb deviza kereskedésével foglalkozó részlegeken átlagosan 25 százalékkal csökkentette.

Eközben az elektronikus kereskedési rendszerek térhódításával kinevelődött a kereskedők egy új rétege, akik matematikai modellek és algoritmusok alapján nyitják a pozíciókat a piacon. Egy felmérés szerint jelenleg a nagybankoknál minden 10 évnél is több tapasztalattal rendelkező brókerre jelenlegi 7 tapasztalatlanabb kereskedő felügyelet van rábízva, míg 10 évvel ezelőtt ez a szám még csak négy volt.

A nyilatkozó legtöbb szakértő szerint a fő gond nem a mindennapokban adódik, a tapasztalatlanabb brókerek a napi rutinnal simán megküzdenek. A sokat látott öreg rókák előnye abban rejlik, hogy már nagyon szélsőséges helyzeteket is átéltek a piacon. A kezdők a a szélsőséges helyzetekben sokkal inkább hajlamosak pánikba esni, s katasztrofális károkat okozó hibákat elkövetni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.03.21 18:28

ez csak egy darabig megy igy. minel nagyobb az algoritmus alapu kereskedes, annal jobban lehet panikokat kelteni es azon nyereszkedni. par ilyen, es mar jon is vissza az oreg roka, olcsobb lesz, mint egyket nagyobb bukast finanszirozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html