Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egy új tanulmánya szerint az is szerepet játszhatott az elmúlt évek nagy devizapiaci kilengéseiben, hogy egyre több a tapasztalatlan kereskedő a devizapiacon. A Bloomberg szúrta ki, hogy a bank devizapiaci likviditást vizsgáló anyagában egy egész paragrafust szentelt a témának. A következtetés az volt, hogy a csökkenő likviditás és az elektronikus kereskedés térnyerése mellett a devizakereskedők nem megfelelő hozzáértése is szerepet játszhatott például a tavaly októberi villámkrachban, amikor az angol font az ázsiai kereskedésben pillanatok alatt 9 százalékot zuhant a többi vezető devizával szemben. A BIS szerint a kezdő kereskedők a kritikus helyzetben egyszerűen nem voltak tisztában azzal, milyen algoritmust használnak a kereskedéshez, s ez fokozta a kilengés hevességét a piacon.

A hírügynökségnek nyilatkozó Keith Underwood szerint - aki 25 év nagybankoknál töltött devizakereskedő karrier után már saját devizapiaci tanácsadó cégét vezeti - nem meglepő a tanulmány következtetése. Szerinte minél kevesebb a gyakorlott, nagyobb múlttal rendelkező bróker egy cégnél, annál kevesebb a szükséges szakmai tudás is. Ő elmondása szerint devizakereskedőként nem szívesen bízott nagyobb, más régiókban, külföldi piacokon nyitott nagyobb pozíciókat tapasztalatlan brókerek felügyeletére.

Az összefoglaló szerint az elmúlt évek költségcsökkentő intézkedéseinek következtében a nagyobb bankoknál az üzletek jóval nagyobb részét bonyolítják alacsonyabb fizetésű és tapasztalatlan brókerek, mint korábban. A válság óta a nagybankok megfiatalították devizakereskedő részlegeiket, s eközben az elektronikus kereskedési rendszerek szerepe is nőtt. A 12 legnagyobb bank a Wall Streeten az ügyfelekkel is kapcsolattartó kereskedők létszámát a 10 legnagyobb deviza kereskedésével foglalkozó részlegeken átlagosan 25 százalékkal csökkentette.

Eközben az elektronikus kereskedési rendszerek térhódításával kinevelődött a kereskedők egy új rétege, akik matematikai modellek és algoritmusok alapján nyitják a pozíciókat a piacon. Egy felmérés szerint jelenleg a nagybankoknál minden 10 évnél is több tapasztalattal rendelkező brókerre jelenlegi 7 tapasztalatlanabb kereskedő felügyelet van rábízva, míg 10 évvel ezelőtt ez a szám még csak négy volt.

A nyilatkozó legtöbb szakértő szerint a fő gond nem a mindennapokban adódik, a tapasztalatlanabb brókerek a napi rutinnal simán megküzdenek. A sokat látott öreg rókák előnye abban rejlik, hogy már nagyon szélsőséges helyzeteket is átéltek a piacon. A kezdők a a szélsőséges helyzetekben sokkal inkább hajlamosak pánikba esni, s katasztrofális károkat okozó hibákat elkövetni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!