Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas ütemben növekszik a zöld papírok piaca - mondta Philip Brown, a Citigroup globális fenntartható kötvénypiaci ügyvezető igazgatója a Napi.hu Zöldgazdaság 2022 konferencián. A kötvénypiac mellett a zöld hitelpiac is felpörgött, bár az utóbbi kevesebb nyilvánosságot kap. A piac 2014-ben indult, nagyon kicsi volt még akkor a zöldkötvények állománya. 

A zöld kötvénypiac elvét a Citi és a Bank of America közösen határozta meg az első időszakban, megpróbálták definiálni, mint is jelent a zöldkötvény fogalma. Az elvek egyszerűek: a kibocsátónak le kell írnia, miért lehet az adott célokat zöldkötvénnyel finanszírozni, és elkötelezi magát amellett, hogy az adott projektet valóban így valósítja meg. A legfontosabb mérőszám a karbonlábnyom, főleg ez alapján határozzák meg, zöld lehet-e egy kötvény.

Növekszik a kereslet

A kereslet egyre nagyobb a zöldkötvényekre, a befektetők szeretnének környezetbarát termékeket vásárolni. Az elmúlt évek alacsony kamatszintje után az egyik elvárás az, hogy ha nincs kamat, akkor legalább társadalmi haszna legyen a befektetésnek. A klímaváltozás is egyre lényegesebb probléma a társadalom számára, és a fiatalabb generációk számára fontosak ezek a szempontok. A cégeket ez arra sarkallja, hogy figyelembe vegyék a fenntarhatósági (esg) szempontokat a működésükben, sőt az egész gazdaság ki van téve a klímaváltozás hatásának. 

A Citigroup a második legnagyobb magánszektorbeli kibocsátó a munkaerőpiac javítását célzó, munkahelyteremtő beruházások finanszírozásában. Nemrég egy társadalmi célú kötvényprogramot indított a bank, amely fejlődő országok piacait támogatja. 

A zöldkötvények és finanszírozások piaca a következő években folyamatosan növekedni fog - mondta a Citigroup ügyvezető igazgatója. Ez még egy új piac, gyorsan jönnek az új kibocsátások. 2021-ben a fenntarthatósági kötvények a teljes nemzetközi kötvénykibocsátások 15 százalékát adták már. Európa (29 százalék) viszi a prímet a globális értelemben, de Észak-Amerika is gyorsan felzárkózhat.

Hogyan lehet mérni a teljesítményt?

A fenntarthatósággal kapcsolatos kibocsátások több mint fele euróban denominált, de Dél-Amerikában is jól fogadják azokat a kötvényeket, amelyek a karbonlábnyom csökkentését szolgáló fejlesztéseket finanszíroznak. A kötvények 88 százaléka környezeti teljesítménymutatóra épül. 

Az ipari kibocsátások mérésére többféle módszer létezik. Mérik az ellátási lánc, a felhasznált energia előállítása és a társaság működése során keletkező kibocsátásokat is. A befektetők például elvárják, hogy az olajtársaságok csökkentsék a termékeik használatából származó kibocsátást. 

A zöldkötvény kibocsátó cégeknek el kell dönteniük, mik a céljaik. Ezt meg kell írniuk egy 10-12 oldalas dokumentációban, amelyben a bankok is segítenek. Ezt követően el kell készíteni a tradicionális kibocsátási tájékoztatót is. A társaságoknál ma már egyre fontosabb szerepet kap a fenntarthatósági vezető, a pénzügyi vezetők mostanában már általában magukkal viszik a bankokhoz, ha finanszírozást akarnak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!