Az elmúlt években sok befektetőben erősödtek a környezetvédelmi aggályok, ahogy a világ fokozza az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást, míg a Covid-19 járvány miatt ismét előtérbe került az egészségügy és a szélesebb körű társadalmi egyenlőtlenségek problémája. A szélerőművektől kezdve a védőoltási programokig mindenre szívesen költenek pénzt, és a kötvények együttesen egyre nagyobb arányt képviselnek a teljes kibocsátási mennyiségen belül.

A Refinitiv adatai szerint a zöldkötvényeken, szociális kötvényeken és fenntarthatósági kötvényeken keresztül felvett kumulált hitelek összege az idei első negyedévben 264 milliárd dollár volt, ami rekordot jelent.

A zöldkötvényeknél, ahol a pénz egy környezetbarát projektet céloz meg, a legmagasabb, 130 milliárd dollár volt a kibocsátási mennyiség, ezt követte a szociális kötvények 91,3 milliárd dollárral, majd a fenntarthatósági kötvények 43 milliárd dollárral - derül ki a Reuters által közölt adatokból.

A szociális kötvények célja, hogy pénzt gyűjtsenek olyan projektekhez, amelyek pozitív társadalmi eredményeket hoznak, például az egészségügy javítását vagy megfizethető lakhatás biztosítását finanszírozzák belőle. A fenntarthatósági kötvények a zöld és a szociális kötvények keverékei.

"A fenntarthatóságra irányuló egyre nagyobb politikai, szabályozási és társadalmi figyelem, különösen a fejlett piacokon, azt jelenti, hogy véleményünk szerint a fenntartható eszközök felé való elmozdulás erőteljesnek tűnik" - mondta Wei Li, a BlackRock befektetési intézet globális stratégája. (A cég egyébként 9000 milliárd dolláros kezelt vagyonával új rekordot ért el.)

Az ügyfelek egyre inkább megkövetelték, hogy a pénzkezelőik vegyék figyelembe a környezetvédelmi és társadalmi kérdéseket, olyan termékeket kerestek, amelyek megpróbálják befolyásolni a kibocsátók viselkedését - és hajlandók voltak fizetni ezért a kiváltságért.

A legnagyobb kibocsátás a negyedév során az olaszországi 8,5 milliárd eurós volt, amelyre összesen 80 milliárd eurós kereslet mutatkozott. A következő legnagyobb kibocsátó Franciaország volt 7 milliárd eurós tételével. A legnagyobb vállalati kibocsátást az Ardagh Metal Packaging hajtotta végre, amely 2,8 milliárd dollárt gyűjtött be.

Az első negyedév során 304 zöld kötvényt bocsátottak ki, szemben a 2020-as év utolsó három hónapjában bevezetett 212-vel, ami akkor rekordnak számított. A szociális kötvények száma 48-ról 51-re emelkedett, míg a fenntarthatósági kötvények száma 35-ről 58-ra ugrott. A kibocsátók piacra jutását segítő banki versenyben az amerikai hitelező, a JPMorgan állt az élen, amely csak zöldkötvények révén 9,84 milliárd dollárt segített bevonni, őt követte a BNP Paribas 8,67 milliárd dollárral és a Citi 7,14 milliárd dollárral.

A szociális kötvénykibocsátás terén a francia BNP végzett az élen 7,32 milliárd dollárral, majd a Societe Generale következett 6,77 milliárd dollárral és a brit Barclays 6,74 milliárd dollárral.

A fenntarthatósági kötvények esetében eközben az első három helyet az amerikai hitelezők szerezték meg, élükön a Citi 3,68 milliárd dollárral, a Bank of America 3,66 milliárd dollárral és a Goldman Sachs 3,52 milliárd dollárral.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!