Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,25 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,17 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,05 százalékos nyereségben nyithat. Ezzel követnék Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéit, amelyeken a kezdeti mérsékelt veszteségekről emelkedésre váltottak az árfolyamok egy nappal az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt.

A befektetők azt remélik, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója megnyitja az utat a Koreai-félsziget atomfegyvermentesítése előtt - írta az MTI.

Számos elemző szerint a szingapúri csúcstalálkozó nem gyakorol lényegi hatást a piacokra, sokkal inkább a világ vezető jegybankjainak e heti monetáris politikai ülései határozzák majd meg a hangulatot. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden és szerdán, az Európai Központi Bank (ECB) csütörtökön, a japán jegybank pedig pénteken ülésezik.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,56 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,73 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,24 százalékos pluszban közelített a záráshoz, míg a vezető sanghaji index - kivételként - 0,77 százalékos mínuszban állt a zárás előtt több mint egy órával.

Az euró, amelynek árfolyamát erősítették azok a hírek, miszerint az ECB kormányzótanácsa döntést hozhat masszív kötvényvásárlási programja kivezetésének időpontjáról, 0,25 százalékkal 1,1801 dollárra erősödött hétfő reggel.

Mélyponton a bitcoin

A bitcoin árfolyama viszont közel kéthavi mélypontra esett, miután egy kis dél-koreai kriptodevizaváltó platform, a Conrail közölte, hogy a hétvégén hekkerek feltörték és meglopták. Ez még tovább gyengítette a digitális devizákat, amelyek pénteken is gyengültek a The Wall Street Journal azon beszámolójára, miszerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak, mert azt gyanítják, hogy négy nagyobb platform - a Bitstamp, a Coinbase, az itBit és a Kraken - manipulálta az árakat.

A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 7,26 százalékkal, 6796,06 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 533,65 dolláron, 7,40 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,5921 dolláron, 7,45 százalékos veszteségben forgott reggel fél nyolckor.

Így állt az olaj

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken az orosz és az amerikai kitermelés emelkedésének következményeként. Hétfő reggel a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos mínuszban, 76,19 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,29 százalékos veszteségben, 65,55 dolláron forgott.
Pénteken Párizs kivételével csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,30 százalékkal, 7681,07 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,35 százalékkal, 12 766,55 pontra esett, míg a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékkal, 5450,22 pontra emelkedett. Milánóban 1,89 százalékkal, Madridban pedig 0,84 százalékkal csökkent az irányadó index értéke. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,21 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,24 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 0,43 százalékkal esett.

(Ezt olvasta már? Négy tipp, miért és hogyan hajts végre portfoliótranszfert)

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!