Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a frankfurti DAX-30 index 38 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 10 pontos nyereségben nyithat. Londonban munkaszüneti nap, New Yorkban pedig nemzeti ünnep miatt zárva tart hétfőn a tőzsde.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés, miután a világpiaci olajárak csökkenése tompította az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót övező optimizmus hatását.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója mindössze 10 pontos, 0,04 százalékos pluszban, a dél-koreai Kospi 0,62 százalékos nyereségben, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 0,52 százalékos mínuszban állt a kereskedés vége előtt fél órával. A vezető sanghaji index 0,09 százalékos mínuszban, míg a hongkongi Hang Seng 0,52 százalékos pluszban állt a kereskedés végének közeledtével - írta az MTI.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken azokra a várakozásokra, hogy a legnagyobb olajkitermelők, Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok növelheti kitermelését.
Hétfő reggel fél nyolckor a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,70 százalékos mínuszban, 75,17 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 2,45 százalékos veszteségben, 66,22 dolláron forgott.

Olasz hatás

Az euró felpattant hat és fél havi mélypontjáról, 0,65 százalékkal 1,1762 dollárra erősödött, köszönhetően annak, hogy az olasz köztársasági elnök elutasította az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savona pénzügyminiszterré való kinevezését. A döntés mindazonáltal alkotmányos válságot okozhat, és új választások kiírását eredményezheti, amelyeken tovább erősödhetnek az EU-ellenes pártok, továbbra is nyomás alatt tartva ezáltal a közös európai fizetőeszközt.

Az európai bizonytalanságot fokozta, hogy a spanyol szocialisták pénteken bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben, az Állampolgárok nevű liberális középpárt pedig előrehozott parlamenti választások kiírását követelte egy korrupciós ügy következményeként.
Pénteken így aztán vegyesen zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A nap veszteseiként Milánóban 1,54 százalékkal, Madridban pedig 1,70 százalékkal csökkent az irányadó index értéke. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index viszont 0,18 százalékkal, 7730,28 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,65 százalékkal, 12 938,01 pontra emelkedett, míg a párizsi CAC-40 index 0,11 százalékkal, 5542,55 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,14 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,05 százalékkal nőtt, de az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,21 százalékkal csökkent.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!