Zöldre várnak Nyugat-Európában

A pénteki vegyes zárás után hétfőn indexemelkedésre lehet számítani a főbb európai tőzsdéken a várhatóan kedvező vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően.
Szepesi Anita, 2018. február 26. hétfő, 08:41
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index 0,8 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,5 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,6 százalék emelkedéssel kezdi a hétfői kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 indextől 0,5 százalék emelkedés várható a kezdéskor.

Hétfőn elsősorban vállalati eredménybeszámolók állnak majd a befektetők érdeklődésének a középpontjában. A nagyobb cégek közül beszámolót tesz közzé az Associated British Foods, a Bank of Ireland és a Luxottica - írta az MTI.

Pénteken az európai indexek vegyesen, többségében nyereséggel zártak: a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,23 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,25 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést. Nagy figyelem kísérheti Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének beszédét is az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt.

Londonban 0,11 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,18 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 0,25 százalékkal erősödött. Madrid 0,55 százalék gyengüléssel, Milánó 0,93 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

Pénteken az amerikai piacok nagy nyereséggel zártak, hétfőn pedig az ázsiai piacok is többségében nagy nyereséggel indították el a globális kereskedési napot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 1,2 százalék, Szöul 0,3 százalék, Hongkong 0,6 százalék, Sanghaj pedig egy százalék nyereségben állt.

Az olajár két hetes csúcsot ért el hétfőn, miután Szaúd-Arábia megerősítette elkötelezettségét a termeléskorlátozás fenntartása mellett. A szaúdi olajminiszter ugyanakkor megjegyezte, hogy reményeik szerint a jelenlegi termeléskorlátozó megállapodást jövőre már állandó árszabályozó mechanizmussal sikerül majd felváltani.

A Brent nyersolaj ára 0,24 százalékkal hordónként 67,20 dollárra, a WTI ára 0,36 százalékkal 63,78 dollárra emelkedett.

Az arany ára is emelkedésnek indult a múlt heti több mint egy százalékos, két és fél hónapja a legnagyobb veszteség után. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,81 százalékkal unciánként 1341,10 dollárra ment fel.

A dollár árfolyama csökkent, az euró erősödött. Az eurót 0,20 százalékkal jegyezték erősebben 1,2328 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK