A kiegyensúlyozott, lassú gazdasági növekedés jellemezte piaci környezetet hívja goldilocknak a szleng, ahol a növekedés nem túl magas ahhoz, hogy inflációt generáljon, de nem is túl alacsony, hogy recesszióba forduljon a gazdaság. Goldilock, az aranyfürtös kislány mindaddig aludt a három medve házában - ahol az egyik zabkását túl melegnek, a másikat túl hidegnek, a harmadikat épp megfelelőnek találta, akár csak az ágyakat - míg haza nem jött a három medve. Ekkor elmenekült. A goldilock piacok is addig szoktak tartani, amíg meg nem érkezik a medve.

Míg a központi bankok azt szeretnék elhitetni mindenkivel, hogy az infláció alacsony és a gazdasági növekedés robusztus lesz, ez a forgatókönyv nem tűnik valószínűnek - mondta Fredrik Nebrand, a HSBC eszközallokációért felelős vezetője a CNBC-nek. A mostani időszak aranyhajú kislányai azonban inkább zombik, amelyek egy rossz horrorfilmből kerültek elő - mondta a szakember.

Még nincs itt az ideje, hogy a szomszédos fegyverboltba rohanjunk puskáért az élőhalottak támadása miatt, azonban itt az ideje némileg csökkentetni a kitettséget a kockázatosabb eszközök irányában.- mondta.

A filmekből jól tudjuk, hogy a zombik harapnak még egy párat, mielőtt kimúlnának, ezért nem javasolja a teljesen defenzív pozíció felvételét a piacokon, csak a kockázatok mérséklését tartja időszerűnek Nebrand. Ez azt jelenti, hogy a részvények és kockázatosabb kötvények arányának csökkentését javasolja a portfóliókban, a készpénzállomány javára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!