A tavaszi flash crash óta, amikor néhány perc alatt hatalmasat zuhant - majd helyreállt - az amerikai részvények árfolyama a jelek szerint véglegesen megrendítette a befektetők bizalmát az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, s ezen a szeptemberi rally sem változtatott. A szeptember 22-én végződő héten az ICI (Investment Company Institute) adatai szerint 2,5 milliárd dollár távozott az amerikai, hazai piacon befektető részvényalapokból. Ezzel már a 21. hete tart folyamatosan a kiáramlás az ilyen típusú részvényalapokból, s év eleje óta az összes kiáramlás értéke elérte a 70 milliárd dollárt.


A szeptemberi piaci rallyban 16 milliárd dollár távozott az ICI szerint. A részvénypiaci alapokból a tőkekivonás mértéke az éves átlagos eszközállomány 25,8 százalékát érte el egy év alatt augusztusban, tavaly sem volt alacsony ez a szám, akkor is meghaladta a 23 százalékot. Augusztusban egyébként az ICI adatai szerint némileg emelkedett a részvényalapok készpénzellátottsága, arányait tekintve. Míg júliusban 3,4 százalék, addig augusztusban 3,5 százalékot tettek ki a pénzeszközök az alapok portfóliójában, azonban mindkét szám évtizedes mélypontokat jelöl.


A jelenségnek szakértők szerint két olvasata lehetséges. A pesszimisták szerint ha a tendencia fennmarad, az alaposan alááshatja az amerikai részvénypiac esetleges további emelkedését, ráadásul egy meginduló tőzsdei lejtmenet során az alacsony likvid eszközállomány miatt az alapok képtelenek lesznek megfelelő mennyiségű részvényt venni annak megállítására.


Az optimisták szerint azonban ha megfordulna a trend, és esetleges jó hírek hatására a befektetők ismét érdeklődni kezdenének az amerikai részvények iránt, akkor az eddig kiáramlott tőkeének csak egy része is nagyobb emelkedést tudna generálni, ha visszatérne a piacra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!