Zsebébe nyúlt a magyar állam - Örülhetnek a gyerekesek

Megjelent a legújabb kibocsátású, 2037/S sorozatú Babakötvény nyilvános tájékoztatója. A február 1-jétől vásárolható állampapír kezdő kamata 5,4 százalék - adta hírül a jó hírt az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2018. január 30. kedd, 12:09
Fotó: Napi.hu

Hétfő este megjelent a február 1-jétől vásárolható, 2037/S sorozatú Babakötvény nyilvános tájékoztatója. Eszerint az új kibocsátású, 2037. február 1-jén lejáró babakötvény a 2018. február 1. és 2019. január 31. között született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermekek javára vásárolható - írta a portál.

A babakötvény változó kamatozású, a kamatbázis az előző évi átlagos infláció (ez a KSH adatai szerint 2017-ben 2,4 százalék volt), erre jön 3 százalékos kamatprémium. Így alakult ki az, hogy 2018. február 1-jétől a kezdő kamat egy éven át 5,4 százalék.

Ugyanígy határozzák meg a korábbi kibocsátású babakötvények változó kamatát is. Ezek kamata is - kivéve a 2032/S sorozatét, annak decemberben van a kamatfordulója - 5,4 százalék lesz február 1-jétől - írta korábban az Azénpénzem.hu. (Bár hivatalosan várhatóan ezt csak ma teszik közzé.)

A kormány tavaly októberben döntötte el, hogy 2018. január elsejétől a gyermekvállalást ösztönző akcióterv részeként az életkezdési támogatást és a Start-számla nyitás lehetőségét a nem Magyarországon élő magyar gyermekekre is kiterjeszti. A 2017. július 1. előtt született külföldi gyermekek számára - az életkezdési támogatásra nem jogosult belföldi gyermekekkel azonos módon - a szülő, hozzátartozó 25 ezer forint befizetésével nyithatja meg az értékpapírszámlát. A 2017. június 30. után született külföldi gyermekek esetén ez a befizetés nem szükséges, tekintettel arra, hogy a szülő, hozzátartozó kérelme alapján a kincstár által a gyermek számára életkezdési letéti számlán elhelyezett életkezdési támogatás a Start-értékpapírszámla nyitásakor arra átvezetésre kerül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK