Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét legfontosabb eseménye az amerikai hosszú hozamok emelkedése, amit az egyre inkább kamatemelés irányába tolódó jegybank váltott ki.

Ez az aggodalom pedig elég volt ahhoz, hogy a kelet-európai hozamvárakozások felrobbanjanak: Magyarországon lassan 6 százalék közelébe kúszó kamatvárakozást áraz a piac, amit túlzónak tartok - írta blogján Zsiday Viktor befektetési szakember.

Európában egyelőre tartósan negatív reálkamat van, így 4-5 százalékos magyar infláció mellett 4-5 százalékos kamatnak elegendőnek kellene lennie a forint stabilizálásához. Ezt a kamatszintet azonban valószínűleg hosszú ideig fenn kell tartani, ugyanis a kormányzati fékevesztett költekezés hatásai egész 2022-ben inflatórikusak lesznek.

Azok a fránya választások

Hat százalékos vagy afölötti magyar kamatszintet csak akkor várnék (és ezt sajnos nem lehet kizárni), ha a választások után eldurvul idehaza a politikai helyzet, ami destabilizálódást és nagyobb forintgyengülést okoz - fogalmazott a közgazdász.

Ebben az esetben az MNB kénytelen lesz lépni, és – a helyzet súlyosságától függően – akár nagyobb kamatemelésre is kényszerülhet. Reméljük ilyen helyzetre azért nem kerül sor, de valószínűsége azért nem elhanyagolható: a magyar választás úgymond "major event risk" - írta Zsiday Viktor.

És eközben a világban

Értékelése szerint a nemzetközi részvénypiacokon tart az "omikron-para", de a dél-afrikai és brit adatok alapján ez nem lesz tartós és hosszútávú hatás.

A 2021-es mániák leengedése egyértelműen elkezdődött és még okozhat idén komolyabb baleseteket, különösen ha párosulna a kínai gazdaság beomlásával. Ennek egyelőre semmiféle piaci jele, de továbbra is úgy gondolom, hogy az ingatlanpiacuk megfektetésével a kínai vezetés elkerülhetetlen, de veszélyes játékba kezdett, aminek egész világgazdaságra való kihatásai lehetnek - fogalmazott Zsiday.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!