Úgy tűnik, hogy 2020 nem a populisták és autokraták éve. Lukasenko széke billeg, Erdogan Törökországa árfolyamválságban (egészen különleges szakértelemre vall, hogy nettó módon negatív jegybanki devizatartalékot tudtak összehozni), Bolsonaro nem túl népszerű, és Trumpot sem nagyon választják újra. Sőt, Putyin támogatottsága sem volt soha még ilyen alacsony - írta blogján a közgazdász.

Hiába keresel ellenséget, hiába vered a melled, hogy mekkora hazafi vagy, a vírust nem érdekli.

Szembejött a valóság - nemcsak egészségügyileg, hanem gazdaságilag is, márpedig ezek a populista-autoriter rezsimek általában addig tarthatóak fenn, amíg a gazdaság megy - jellemzően valamilyen külső körülmény hatására. Putyin rendszerét az egyre magasabb olajáraknak köszönhető életszínvonal-növekedés validálta, ám az olajárak 2015-ös összeomlása óta az orosz gazdaság beleesett a putyini pangásba. Lukasenko rendszere is elfogadható volt mindaddig, amíg az olcsó orosz olaj okozta relatív jólét tartott. A koronavírus-járvány pedig csak feltette erre a koronát.

Ezek a rendszerek a körülmények kedvező összejátszásának köszönhetően lesznek stabilak (növekvő olajár, nemzetközi fellendülés, valamely nagyhatalom pénzügyi támogatása, gigantikus EU-pénzek beáramlása), mert e külső tényezők gazdasági jólétet hoznak, ami elfeledteti az emberekkel az elnyomást.

A lakosság és egy idő után maguk a kormányzatok is elhiszik, hogy nem külső tényezőknek, hanem saját okosságuknak köszönhető a fellendülés, de ez csak a legritkább esetben van így

- fogalmazott Zsiday. Mihelyst a jólét meginog, e kormányzatok is nagy bajba kerülnek, hiszen az alapvetésük eleve az, hogy "jól éltek, cserébe kuss van". Ha azonban a jólét eltűnik, akkor a deal már nem fenntartható.

A koronavírus tehát két irányból is aláássa e struktúrákat: egyrészt gazdasági válságot hoz, másrészt e rendszerekben a szakértelem helyett a propaganda viszi a prímet, de egy vírus ellen az nem túl hatásos. Így kiderül a kormányzatok alkalmatlansága, és az, hogy a korábbi jó gazdasági eredmények sem saját tudásuknak, hanem gyakorlatilag a szerencsének voltak köszönhetőek.

Emiatt hoz törést 2020 a populista-autoriter rendszerekben, és nagyon nagy erőfeszítésre vagy direkt agresszióra van/lesz szükségük, hogy a korábbi status quo-t fenntartsák. S mivel véleményem szerint télen újabb, igen komoly gazdasági-egészségügyi problémák lehetnek, nincs még vége a történetnek - hangzik a konklúzió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!