Az Egyesült Államokban akkora költségvetési hiány lesz, amekkorát utoljára a második világháború idején láttunk - a modern monetáris elmélet jegyében. Innentől fogva van arra vonatkozó precedens, tapasztalat, hogy az állam bármikor, bármekkora mértékben a gazdaság segítségére tud sietni. Valószínűleg a következő években bármilyen probléma esetén hatalmas kormányzati költekezést fogunk látni mindenfelé. Ez gyakorlatilag a fedezetlen pénznyomtatást jelenti, és hosszú távon a pénz elértéktelenedéséhez vezet, de rövidebb, pár éves távon rendkívül serkentőleg hathat a világgazdaságra - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember a napilapban.

Ha lesz elegendő Covid-vakcina május-június tájára, akkor viszont óriási lakossági költekezés kezdődik Amerikában és Európában is - jósolja a közgazdász.

Magyarország kivétel, mert itt a kormányzat más gazdaságpolitikai választ adott a problémára, de lehet benne reménykedni, hogy a nyugat-európaiak költése rajtunk is segít az exportunkon keresztül. 2021 közepén tehát kifejezetten jelentős fellendülés veheti kezdetét világszerte, ami negyedéven át kitarthat.

Ha azonban lesz egy tavaszi, harmadik nagy járványhullám, ez ismét gazdasági problémákhoz vezet, így az első fél év még igencsak nyögvenyelős lehet. A szenvedős tavasz és a megnyugvó nyár után azonban kirobbanó ősz érkezhet. Várakozása szerint mindazok az iparágak, amelyek 2020-ban szenvedtek, sokkal gyorsabban helyre tudnak állni, mint gondolnánk.

Magyarországon viszont - a kormányzati direkt támogatások hiánya miatt - lassabb lehet a talpra állás, de 2021 második felében már itthon is kellemes növekedés lesz. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a forint akár jelentősebben erősödne - hacsak a jegybank meg nem akadályozza - tette hozzá Zsiday.

A görög részvények és ingatlanok nagy része ma eléggé alulértékelt, kiváló befektetési sztori kerekedhet belőlük - szól a befektetési tanács. Rövid távon szinte biztosan fellendül az autózás, a benzin iránti kereslet, a szállítás és a szállítmányozás, s így a rendkívül alacsony olajárak is emelkedhetnek. Ez a "bűnös" olajcégeket is vonzó befektetési célponttá teszi.

Ha 2021-ben valóban erős fellendülés következik, akkor az európai pénzintézeteknél nem képződnek "rossz adósok", viszont közben újra beindul a hitelezés, következésképp lesz nyereség és osztalék is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!