Háromnegyed tízre visszafordult az árfolyam, ekkor 311,40 és 311,50 között állt az euró, de negyed 12-kor már 312,25 volt az ár. Ugyanekkor a dollár 229,72, a svájci frank 255,41 forintnál járt. Az euró és a frank ezzel bő kétéves csúcson van - ilyen magasságban utoljára 2012 januárjában volt az árfolyam -, míg a dollár legutóbb tavaly szeptemberben volt hasonló szinteken.

A Napi.hu technikai elemzése alapján ráadásul alig van kedvező jel a forint számára. Az árfolyam már tavaly év végén kitört egy hosszabb távú csökkenő trendvonal fogságából, a hosszútávú forintgyengülő trend viszont életben van.

A 304 forintos szint múltheti kiütésével validálódott az az emelkedő háromszög szerű alakzat, amelyből a számított célárfolyam 313-315 forint magasságába mutat. Ennél is gyengébb forintra, nevezetesen a 2012 év eleji 320 forint körüli szintekre mutat az a tavaly, mintegy 8 hónap alatt kiépült szimmetrikus háromszög alakzat, amelyből még november végén tört ki a kurzus.

Ez a történet a forintról szól, a környező országok devizáiban nem látni hasonló mozgást - vélekedett Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője, aki szerint hirtelen robbant fel a forint piaca. A CDS-felár viszont nem szállt el, de kérdés, hogy hogyan alakul a mai állampapír-aukció.

Különösebb hír nincs, a külföldi sajtó az államcsődpletykákat idézte fel, de ez még tegnapi sztori, illetve a Fed folytatódó taperingje sem okozhatott meglepetést. Igaz, a tapering folytatása nyomán a dollár némileg erősödött az euróhoz képest, ami hagyományosan forintgyengüléssel szokott együtt járni. A jelek szerint most tehetik próbára a Matolcsy György vezette MNB kamatpolitikáját, illetve azt, hogy valóban kitartanak-e a lazítási sorozat mellett, ahogyan azt a jegybankelnök szerdán jelezte.

Az biztos, hogy a török líra is 1 százalékos gyengülésnél tartott fél tíz után, míg a lengyel zloty beérte 0,2, a cseh korona pedig 0,1 százalékos mínusszal, miközben a román lej erősödik, a dél-afrikai rand pedig lényegében nem mozdult.

Az MTI arról számolt be, hogy a feltörekvő piaci pesszimizmust növelte a kínai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-index. Januárban 2013 decemberéhez visszaesett az index a végleges adatok 9,5 pontra csökkent januárban a decemberi 50,5 pont után. A végleges adat hajszálnyival elmarad az elemzők által várt 49,6 ponttól. Az HSBC jelentése szerint az exportmegrendelések volumene csökkent és a feldolgozóipari termelés csak minimálisan nőtt. Az HSBC Kínával foglalkozó vezető közgazdásza szerint a kínai kormánynak figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen tényezők csökkenthetik a gazdasági növekedést, és ennek tükrében kellene alakítani a kormányzati politikát.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!